Mainos

Linnuilla oikeus pesiä juhannuksena rauhassa

Juhannuksen aikaan monilla lintulajeilla, kuten vesilinnuilla, varislinnuilla ja osalla varpuslinnuista, on pesintä parhaassa vauhdissa. Bird Life Suomi muistuttaa, että pesimäaikana kaikkien lajien häirintä tai tappaminen on kielletty, ellei tähän ole haettu tai myönnetty poikkeuslupaa. Bird Life Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi muistuttaakin juhannuksen juhlijoita lintujen pesimärauhasta.

- Tällaisista kohteista, missä näkee lintuja, olisi hyvä pysyä poissa. Jos jossakin on paljon lintuja niin todennäköisesti siellä on myös poikasia, vaikkei niitä itse näekään.

Monilla vesilinnuilla poikaset ovat jo syntyneet. Joillakin lajeilla pesiminen on vasta munavaiheessa, mutta se tietenkin riippuu myös siitä, missä päin Suomea liikutaan. Etelä-Suomessa pienet poikaset ovat pääsääntöisesti jo maastossa, mutta mitä pohjoisemmaksi mennään sitä keskeneräisempää on pesintä.

Pesimäaikanaan linnut saattavat häiriintyä esimerkiksi moottoriveneen melusta.

- Jos moottoriveneellä ajaa yllättäen pesimäluodon ohi, poikaset saattavat mennä paniikkiin. Aina, kun pikkuiset ja emo ovat erillään, erilaiset lokkilajit saattavat viedä vesilintujen poikasia, sanoo Lehtiniemi.

Bird Life Suomi varoittelee myös kokkojen polttamisesta lintuluodoilla. Lehtiniemen mielestä kokkojen polttaminen luodoilla on viime vuosina selvästi vähentynyt.

- Kokkojen polttamista pitäisi välttää luodolla kuin luodolla. Jokaisesta poltetusta kokosta jää luodolle jälkiä, ja luoto saattaa siitä jopa pienentyä, Lehtiniemi kertoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.