Mainos

Linja-autoissa roihahtaa yhä useammin

Linja-autoissa sattuneiden tulipalojen määrä on lähes kaksinkertaistunut 2000-luvun aikana, selviää Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen tuoreesta tutkimuksesta. Tilastojen mukaan linja-autoissa syttyi vajaat 70 tulipaloa vuosina 2007-2009 , mikä on yli 70 prosenttia enemmän kuin vuosina 2000-2001.

VTT:n mukaan bussipalojen lisääntyminen saattaa liittyä moottoritilan äänieristys. Esimerkiksi Ruotsin ja Norjan linja-autopaloista tehdyn tutkimuksen mukaan palot lisääntyivät selvästi melumääräysten kiristyttyä vuonna 1996. Joissain tapauksissa moottoritilan äänieristeenä käytetyt materiaalit olivat syttyneet palamaan, koska melumääräysten takia moottoritilan tuuletus huonontui ja sen lämpötila nousi.

Tulipalojen lisääntyminen voi VTT:n mukaan liittyä myös tilastoinnin kehittymiseen, koska entistä suurempi osa tulipaloista päätyy tilastoihin. Paloturvallisuus ei välttämättä ole tarkasteluaikana heikentynyt ainakaan niin paljon kuin tilastoista voisi päätellä.

Bussien lukumäärässä tai ajomatkojen määrässä ei ole tapahtunut juurikaan muutoksia vuosikymmenen aikana.

Linja-autopaloista aiheutuvat vahingot jäävät yleensä vähäisiksi. Onnettomuustutkintakeskuksen tutkimusten mukaan palo alkaa tyypillisesti moottoritilasta tai jarruista ja leviää suhteellisen harvoin matkustamoon.

VTT:n mukaan suuronnettomuuden välttämiseksi olisi kuitenkin tärkeä kehittää sisustusmateriaalien palonkestävyysvaatimuksia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.