Mainos

Linja-autoihin tulossa turvavyöpakko

Turvavyö tulee pakolliseksi myös kuorma-autoissa ja busseissa Pakettiautoissakaan vyön käyttö ei vielä ole vakiintunutta.


Kolmen vuoden kuluttua turvavyötä on käytettävä myös kuorma- ja linja-autoissa. Syksyn aikana odotettavan EU-direktiivin mukaan turvavyön käyttö on pakollista kaikissa ajoneuvoissa, joihin on asennettu vyöt.

Suomen on tehtävä direktiivin vaatimat kansalliset muutokset tieliikennelakiin ja asetukseen ajoneuvojen käytöstä tiellä kolmen vuoden kuluessa direktiivin julkaisemisesta. Jo nyt uusiin busseihin täytyy asentaa turvavyöt, mutta niiden käyttö on ollut vapaaehtoista. Kaupunkiliikenteen busseja pakolliset turvavyöt eivät koske vastaisuudessakaan. Viisi vuotta kestävänä siirtymäaikana bussien ja taksien koulukuljetuksissa saadaan kuitenkin kuljettaa istuinpaikkoja suurempi määrä lapsia.

Pakettiautoissakaan turvavyön käyttö ei Liikenneturvan mukaan ole tullut tavaksi, vaikka se on ollut pakollista vuodesta 1987. Pakettiautoissa turvavyötä käyttää taajamissa 51 ja taajamien ulkopuolella 69 prosenttia niitä ajavista ja niissä matkustavista. Viiden viime vuoden aikana pakettiautojen turmissa on vuosittain kuollut keskimäärin 14 ja loukkaantunut 336 ihmistä.

Turvavyötä käytetään vähiten taajamissa, vaikka turvavyö suojaa sitä varmemmin mitä alhaisemmalla nopeudella törmäys tapahtuu. Liikenneturva ja liikkuva poliisi ovat seuranneet turvavyön käyttöä 1960-luvulta alkaen. Tämän vuoden tiedot perustuvat noin 60 000 havaintoon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.