Mainos

Lindhin surmaaja hovioikeudessa

Ruotsin ulkoministerin surmakäsittely alkoi tänään hovioikeudessa. Mikäli hovioikeus pitää Mijailovicia vakavasti psyykkisesti sairaana, voi oikeus tuomita hänet vankeuden sijasta psykiatriseen hoitoon.

Ruotsin ulkoministerin Anna Lindhin surman käsittely hovioikeudessa alkoi aamulla. Keskeiseksi kysymykseksi nousee murhasta käräjäoikeudessa tuomitun Mijailo Mijailovicin psyykkinen terveys.

Ruotsin sosiaalihallitus on tarkastanut Mijailovicille tehdyn mielentilatutkimuksen ja todennut hänen kärsivän vakavasta psyykkisestä häiriöstä. Vakavasti psyykkisesti sairas voidaan tuomita vankeuden sijasta psykiatriseen hoitoon.

Käräjäoikeus tuomitsi maaliskuussa Mijailovicin elinkautiseen vankeuteen. Mijailovicille käräjäoikeuden käsittelyn aikana tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan hän ei ollut vakavasti psyykkisesti sairas. Mielentilatutkimuksen tarkasti Sosiaalihallituksen nimeämä asiantuntija, professori Anders Forsman Göteborgin oikeuspsykiatriselta osastolta. Hän päätyi tulokseen, että Mijailovic kärsi Lindhin surman aikaan ja kärsii edelleen vakavasta psyykkisestä häiriöstä sekä tarvitsee psykiatrista hoitoa.

Sosiaalihallituksen oikeudellinen neuvosto päätyi Forsmanin kannalle, mutta ei ollut yksimielinen. Nyt kysymys Mijailovicin mielentilasta siirtyy hovioikeuden ratkaistavaksi.

Kiistää surmaamistarkoituksen

Mijailovic on tunnustanut puukottaneensa Lindhiä tavaratalo NK:lla Tukholmassa viime syyskuussa. Hän on kuitenkin kiistänyt, että hänellä olisi ollut tarkoitus surmata. Käräjäoikeudessa Mijailovic kertoi hyökänneensä sisäisen äänen käskystä.

Mijailovicin asianajaja Peter Althin on vaatinut Mijailovicin vapauttamista.

- Siitä huolimatta, että Mijailovic on tunnustanut hyökänneensä Lindhin kimppuun, hänet voidaan vapauttaa, koska syyttäjä on syyttänyt Mijailovicia vain murhasta, Althin sanoi uutistoimisto TT:lle.

Althinin mukaan tuomioon murhasta tarvitaan surmaamistarkoitus. Jos oikeus päätyisi toteamaan, ettei surmaamistarkoitusta ollut, Mijailovicia ei Althinin mielestä voisi tuomita myöskään esimerkiksi törkeästä pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta, koska häntä ei ole syytetty siitä.

Tapauksen käsittelyyn Svean hovioikeudessa on varattu maanantai, tiistai ja keskiviikko.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.