Mainos

Lindhin puukottaja huomenna hovioikeuteen

Ruotsin ulkoministerin Anna Lindhin surman käsittely hovioikeudessa alkaa huomisaamuna. Keskeiseksi kysymykseksi nousee murhasta käräjäoikeudessa tuomitun Mijailo Mijailovicin psyykkinen terveys.

Käräjäoikeuden maaliskuussa elinkautiseen vankeuteen tuomitsema Mijailo Mijailovic saatetaan huomenna alkavassa hovioikeuden käsittelyssä todeta psyykkisesti niin häiriintyneeksi, että hänet voidaan vankeuden sijaan tuomita psykiatriseen hoitoon.

Mijailovic on tunnustanut puukottaneensa Ruotsin ulkoministeriä Anna Lindhiä tavaratalo NK:ssa Tukholmassa viime syyskuussa. Käräjäoikeus tuomitsi maaliskuussa Mijailovicin elinkautiseen vankeuteen. Käräjäoikeuden käsittelyn aikana tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan Mijailovic ei ollut psyykkisesti vakavasti sairas.

Ruotsin sosiaalihallitus on tarkastanut Mijailovicille tehdyn mielentilatutkimuksen ja todennut hänen kärsivän vakavasta psyykkisestä häiriöstä. Vakavasti psyykkisesti sairas voidaan tuomita vankeuden sijasta psykiatriseen hoitoon.

Mijailovic on kiistänyt surmaamistarkoituksen

Mielentilatutkimuksen tarkasti Sosiaalihallituksen nimeämä asiantuntija, professori Anders Forsman Göteborgin oikeuspsykiatriselta osastolta. Sosiaalihallituksen oikeudellinen neuvosto päätyi Forsmanin kannalle, mutta ei ollut yksimielinen. Nyt kysymys Mijailovicin mielentilasta siirtyy hovioikeuden ratkaistavaksi.

Mijailovic on kiistänyt, että hänellä olisi ollut tarkoitus surmata Lindh. Käräjäoikeudessa Mijailovic kertoi hyökänneensä sisäisen äänen käskystä. Mijailovicin asianajaja Peter Althin on vaatinut Mijailovicin vapauttamista. -Siitä huolimatta, että Mijailovic on tunnustanut hyökänneensä Lindhin kimppuun, hänet voidaan vapauttaa, koska syyttäjä on syyttänyt Mijailovicia vain murhasta, Althin sanoi uutistoimisto TT:lle.

Althinin mukaan murhatuomioon tarvitaan surmaamistarkoitus. Jos oikeus päätyisi toteamaan, ettei surmaamistarkoitusta ollut, Mijailovicia ei Althinin mielestä voisi tuomita myöskään esimerkiksi törkeästä pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta, koska häntä ei ole syytetty näistä rikoksista. Tapauksen käsittelyyn Svean hovioikeudessa on varattu maanantai, tiistai ja keskiviikko.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.