Mainos

Lindhin murhasta epäilty vangittiin

Ruotsin ulkoministerin surmasta epäilty 35-vuotias Per Olof Svensson on vangittu. Viranomaisten mukaan pidätettyä on syytä epäillä murhasta.

Viranomaisten on päätettävä tänään, vangitaanko Anna Lindhin murhasta epäilty mies.

Ulkoministeri Anna Lindhin murhasta epäilty 35-vuotias Per Olof Svensson on julistettu vangituksi Tukholman käräjäoikeudessa.

Tukholman käräjäoikeus on julistanut Svensonin vangituksi syytä epäillä-periaatteen mukaan. Syyttäjän "syytä epäillä" perusteella tehty vangitsemisvaatimus kertoo siitä, että syyttäjä tarvitsee lisää aikaa todisteiden keräämiseen. Syyttäjällä on nyt viikko aikaa lisätodisteiden hankkimiseen.

Mies oli kätkeytynyt keltaiseen huopaan, kun hän saapui vangitsemisoikeudenkäyntiin Tukholman käräjäoikeuteen. Käsittelyn alku lykkääntyi lähes tunnilla, kun tapahtumaa seuraamaan saapuneiden lehtimiesten ja kuvaajien turvatarkastus venyi.

Oikeus käsitteli vangitsemista suljetuin ovin puolentoista tunnin ajan. Pääsyyttäjä Krister Peterssonin mukaan mies on vangittava, sillä on olemassa vaara, että hän muussa tapauksessa karkaa, hävittää todisteita tai muuten vaikeuttaa tutkimuksia.

Ruotsin syyttäjäviranomaiset esittivät aiemmin päivällä, että epäilty 35-vuotias mies vangitaan. Pyyntö vangitsemisesta tehtiin Tukholman käräjäoikeudessa aamupäivällä.

Dna-näytteistä ei kommentoida


Dna-näytteet valmistuivat eilen. Poliisi on kieltäytynyt toistaiseksi paljastamasta testin tuloksia. Myöskään puolustusasianajajalle ainakaan ei vielä eilen ollut kerrottu tuloksista.

Pidätettyä miestä kuulusteltiin viimeksi tiettävästi eilen illalla tunnin ajan. Epäillyn asianajaja ei halunnut kommentoida, oliko tutkimuksissa päästy eteenpäin.

Pidätetyn asianajaja on puolestaan kertonut, että pidätetty on voinut huonosti. Viranomaiset eivät ole kuitenkaan tarkentaneet tietoja tämän terveydestä.

Ruotsalaiset puolustusasianajajat ovat ihmetelleet, miksi Svenssonin puolustusasianajaja ei voi kommentoida tutkimusten edistymistä, mutta poliisi pitää samaan aikaan pidätettyä koskevia tiedotustilaisuuksia. Asianajaja Leif Silbersky arvioi Svenska Dagbladetissa, että laki niin sanotusta ilmaisukiellosta pitäisi kumota.

Pidätetty 35-vuotias mies kiistää ilmeisesti yhä osallisuutensa Lindhin murhaan. Ruotsin poliisi on aiemmin kertonut jatkavansa myös muiden mahdollisuuksien tutkimista. Tutkittavana on kuten poliisi ilmaisee "viisi erittäin kiintoisaa nimeä".

Vangitsemispyyntö huomenna

Miestä voidaan pitää vangittuna toistaiseksi vain viikon ajan, koska vangitsemispyyntö tehtiin matalimman mahdollisen epäilyn asteen perusteella. Tuomioistuimen tulee vastata vangitsemispyyntöön viimeistään huomenna.

Tukholman poliisin tiedottaja Lars Grönskog kieltäytyi kommentoimasta syyttäjän ratkaisua mutta korosti, että murhatutkimukset ovat edelleen intensiivisessä vaiheessa.

Ruotsissa epäilty voidaan vangita kahden epäilyn asteen perusteella. Matalammalla "syytä epäillä" -kynnyksellä vangitseminen kertoo siitä, että syyttäjä tarvitsee lisää aikaa todisteiden keräämiseen. Jos henkilö vangitaan syytä epäillä -perusteella, seuraava vangitsemisasian käsittely on viikon päästä.

"Todennäköisin syin" rikokseen syylliseksi epäilemisestä on kysymys silloin, kun on enemmän todennäköistä, että epäily osoittautuu oikeaksi kuin että se osoittautuu vääräksi. Todennäköisin syin vangitun tutkintavangin vangitsemista voidaan jatkaa kahden viikon välein niin pitkään kuin se on tarpeellista.

Epäillyllä pitkä rikosrekisteri

Lindhin murhasta epäillyllä 35-vuotiaalla Svenssonilla on pitkä rikosrekisteri. Hänet on vuoden 1987 helmikuun jälkeen tuomittu lähes 50 rikoksesta. Pisin rangaistus on ollut kahdeksan kuukautta vankeutta.

Epäilty on tuomittu muun muassa varkauksista, törkeistä petoksista, vahingonteosta, näpistelystä, kotirauhan rikkomisesta, virkamieheen kohdistuvasta väkivallasta ja uhkailusta sekä teräaselain rikkomisesta.

Epäillyn rikosuran alussa tehdystä selvityksestä ilmenee, että hänellä oli sopeutumisvaikeuksia jo kouluaikana. Lääkärit puhuivat persoonallisuushäiriöstä ja taipumuksesta itseihailuun eli narsismiin.

Mies on pystynyt viettämään ylellistä elämää, vaikkei hän ole ansainnut kruunuakaan 13 viime vuoden aikana.
Lehtitietojen mukaan hän seurusteli myös kruununprinsessa Victorian lähipiiriin kuuluvien henkilöiden kanssa. Victoria kiisti kuitenkin tämän illansuussa antamassaan kirjallisessa lausunnossa. -Minä sen enempää kuin sisarenikaan emme ole koskaan tavanneet tai puhuneet tai seurustelleet Anna Lindhin murhasta nyt vangittavaksi vaaditun miehen kanssa. Hän ei kuulu seurustelu- eikä tuttavapiiriimme. Me emme ylipäänsä tunnista häntä. Se on vain tiettyjen joukkotiedotusvälineiden keksintöä, Victoria sanoi.

Tukholmalaisen suurmyymälän valvontakameran avulla mies pystyttiin yhdistämään taksiyhtiöihin, liikkeisiin ja ravintoloihin kohdistuneisiin petoksiin, joista hänet tuomittiin viime vuoden elokuussa kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen. Kaksi kuukautta myöhemmin hänet tuomittiin vielä kuukaudeksi samojen valvontakuvien perusteella.

Aiemmin viime vuonna 35-vuotias raivostui, pahoinpiteli ja uhkaili poliiseja yritettyään matkustaa liputta bussilla Linköpingistä Malmöhön. Hän selvisi sakoilla Jönköpingin käräjäoikeudessa.

Mies oli pitkiä aikoja vailla vakituista asuntoa ja on muun muassa asunut "pimeissä" asunnoissa eri puolilla Tukholmaa. Omien sanojensa mukaan hänellä on alkoholiongelmia ja hän käyttää myös kokaiinia.

Epäilty sanoo opetelleensa tietotekniikkaa ja laatineensa internet-sivustoja freelance-pohjalta. Hän ei ole kuitenkaan pystynyt ilmoittamaan yhtäkään työnantajaansa.

Väärennetyllä luottokortilla

Luottokorttipetoksen uhriksi joutui Expressen-lehden mukaan myös Monacossa kirjoilla oleva ruotsalainen golf-tähti, jonka tililtä mies maksoi Tukholmassa väärällä Visa-luottokortilla 11 000 euron edestä mm. vaatteita, tietokoneita ja kotiteatterin. Ostostapahtumia oli kolmen päivän aikana kaikkiaan 40. Henkilöllisyytensä mies todisti varastetulla ajokortilla, joka hänellä oli myös pidätettäessä.

Häntä ei kuitenkaan tuomittu näistä ostoksista, koska käräjäoikeuden mukaan joku muu olisi yhtä hyvin voinut käyttää luotto- ja ajokortteja.

Sen sijaan 35-vuotias tuomittiin yrityksestä ostaa väärillä korteilla videokamera Skärholmenin esikaupungissa, koska myyjä tunnisti hänet valvontakameran kuvasta.

Juhli pintapaikoissa murhapäivän iltana

Expressen-lehden haastattelema 35-vuotiaan ystävä, Mick, kertoi, että epäilty matkusti murhapäivänä Tukholman keskustaan ja oli kello 20 aikoihin Mickin ja kolmannen henkilön seurassa sundbybergiläisessä asunnossa: Lindhiä oli puukotettu kello 16.14 samana päivänä.

Mickin mukaan 35-vuotiaalla ei ollut silloin NK:n valvontakameran kuvaamia pulisonkeja tai vaatteita, vaan samat vaatteet kuin muulloinkin. Kaikki kolme katsoivat televisiosta Ruotsin ja Puolan välisen jalkapallo-ottelun ja lähtivät sen jälkeen kierrokselle Tukholman pintaravintoloihin.

Mickin mukaan 35-vuotias oli ravintolakierroksella yhtä iloinen kuin aina ja palasi tuttavansa asuntoon Sundbybergiin vasta aikaisin aamulla. - 35-vuotias näytti pahoittelevan Lindhin menehtymistä sairaalassa kuultuaan siitä myöhemmin päivällä, Mick kertoi.

(MTV3-TT-STT)

(Seitsemän uutiset 19.09.2003).

(Kymmenen uutiset 19.09.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.