Mainos

Lindénille huomautus golf-tukipäätöksestä

Oikeuskansleri Paavo Nikula on antanut Suvi Lindénille huomautuksen golf-tukipäätöksestä. Nikulan mielestä Lindén oli esteellinen myöntäessään valtionavustusta oululaiselle golf-seuralle.

Entinen kulttuuriministeri Suvi Lindén on saanut huomautuksen aiemmasta golf-tukipäätöksestä. Oikeuskansleri Paavo Nikulan mielestä Lindén oli esteellinen, kun hän oli myöntämässä valtionavustusta oululaiselle golf-seuralle. Lindén ja hänen sukulaisensa ovat osakkaana tukea saaneessa seurassa.

Oikeuskanslerin mielestä valtionavun myöntäminen vaaransi Lindénin puolueettomuuden. Lindénin ei havaittu menetelleen puolueellisesti hänen päättäessään golfkentän avustuksesta. Avustuspäätös oli valmisteltu sääntöjen mukaan ja oli ministerin kannalta rutiininomainen asia.

Tutkittavana oli myös avustuspäätöksen lainmukaisuus golfkentän laajennuksen osakkeenomistajille mahdollisesti tuottaman taloudellisen hyödyn kannalta. Oikeuskanslerin päätöksen mukaan taloudelliset seikat eivät tehneet ministeristä esteellistä päättämään avustuksen myöntämisestä. Kun ottaa huomioon golfyhtiön osakkeenomistukseen liittyvät ja osakkailta säännöllisesti perityt rahoitus- ja hoitovastikkeet, osakkeen omistuksen tuottama laskennallinen taloudellinen hyöty oli varsin tavanomainen.

Luottamus ministeriin säilytettävä

Peruste Lindénin huomauttamiselle löytyi hallintomenettelylain esteellisyyssäännöksistä. Oikeuskanslerin mielestä Lindén oli ns. yleislausekkeen nojalla esteellinen päättämään Oulun Golf Oy:n Sankivaaran golfkentän laajennuksen avustuksesta. Yleislauseke tulee sovellettavaksi hallintomenettelylain mukaan silloin, kun luottamus ministerin puolueettomuuteen jostain erityisestä syystä vaarantuu.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta oli lain säätämisen yhteydessä korostanut, että kyseisellä määräyksellä pyritään pitämään yllä yleisön luottamusta ministerin menettelyn puolueettomuuteen. Lindénin tapauksessa epäluulo on voinut syntyä jo sillä perusteella, että ministeri oli myöntänyt valtionavustusta yhtiölle, jonka osakkaana hän ja neljä hänen lähiomaistaan olivat.

Oikeuskansleri Nikula kiinnitti päätöksensä yhteydessä yleisemminkin huomiota tapaan, jolla liikuntalain mukaisia valtionavustusasioita valmistellaan ja ratkaistaan. Liikuntalaissa vaaditaan, että valtionavustuksilla edistetään erityisesti laajojen käyttäjäryhmien tarpeisiin tarkoitettujen liikuntapaikkojen rakentamista. Lain perusteluissa on sanottu, että paikkojen tulee turvata väestölle tasa-arvoiset mahdollisuudet liikunnan harrastamiseen.

Nikulan mielestä liikuntalain perusvaatimusten kannalta osakeyhtiömuotoisten golfkenttien avustamista valtion varoista voidaan pitää jossain määrin ongelmallisena. Kyse ei ole hänen mukaansa osakeyhtiömuodosta, vaan siitä, että muiden kuin yhtiön osakkaiden pelimahdollisuudet kentillä ovat yleensä varsin rajallisia.

Nikula otti golfkentän avustuksen tutkittavakseen sen jälkeen, kun asiasta oli kerrottu Ilta-Sanomissa. Lindén teki omat johtopäätöksensä kohusta ja erosi kulttuuriministerin tehtävästä.

Lindén tyytyväinen huomautukseen

Suvi Lindén (kok.) sanoo olevansa tyytyväinen oikeuskansleri Paavo Nikulan antamaan huomautukseen. Siinä hänen ei katsota tavoitelleen hyötyä virheellisellä menettelyllään.

Lindénin mukaan oikeuskanslerin selvityksestä käy ilmi, että hänen olisi pitänyt jäävätä itsensä, mutta tehty virhe ei ole vakava.

Linde'n muistuttaa julkisuuteen antamassaan kirjallisessa lausunnossa, että hän itse totesi tehneensä virheen ja että hän pyysi selvitystä oikeuskanslerilta kun kysymys esteellisyydestä tuli esiin.

-Olen tyytyväinen, että oikeuskansleri toteaa, ettei mikään osoita minun menetelleen puolueellisesti eikä heidän selvityksensä perusteella tukipäätöksestä ollut odotettavissa minulle tai perheelleni erityistä taloudellista hyötyä, ja ettei heidän näkökulmastaan ole syytä vaatia päätöksen purkamista, Lindén kirjoittaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.