Mainos

Lindén: Ylen rahoitukseen veroluonteinen maksu

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat eivät päässeet sopuun Yleisradion hallinto- ja rahoitusuudistuksesta. Kiisteltyä YLE-maksua ei siis oteta käyttöön, mutta nykyiset TV-lupamaksut säilyvät.

Liikenneministeriö valmistelee YLE:lle uusia rahoitusvaihtoehtoja, ja päätös uudesta mallista on tarkoitus tehdä hallitusneuvotteluissa eduskuntavaalien jälkeen.

Yleisradion pyörittäminen nielee tänä vuonna jo noin 480 miljoonaa euroa, eivätkä TV-lupamaksut enää jatkossa riitä kuluihin. Osin siksi, että kaikki eivät TV-lupaansa maksa. Eduskunnan yksimielinen työryhmä esitti ratkaisuksi kaikille kotitalouksille pakollista YLE-maksua, joka olisi hiukan nykyistä lupamaksua pienempi.

Uudesta maksusta syntyi sekä hallituksessa että eduskunnassa heti kiistaa, Poliittinen näytelmä sai lisävauhtia kansan kiukusta ja lähestyvistä vaaleista. Loppuhuipennus nähtiin tänään, kuin eduskuntaryhmien puheenjohtajat siirsivät YLE:n rahoitusuudistuksen käytännössä eduskuntavaalien yli.

- Tämä ei ole helppo asia toteuttaa, ja sen tähden tässä tarvitaan nyt lisäaikaa ja pallo siirretään nimenomaan ministerille, toteaa keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli.

- Me katsomme nyt, että tämä mediamaksukeskustelu on meidän osaltamme päättynyt, me laitamme siihen rastin. Eli haetaan sosiaalisesti oikeudenmukaisempaa ratkaisua ja meidän ehdotuksemme on se, että se rakentuu budjettirahoituksen varaan kommentoi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma.

- Tämä uusi hallinto- ja rahoitusmalli vaatii perusteellisen valmistelun ja minusta on hyvä, että tähän on nyt asetettu selkeä määräaika vuoden 2011 aikana, ja totean myöskin että tämän rahoitusuudistuksen lisäksi tässä myöskin pohditaan YLE:n hallintoa ja julkisen palvelun tehtävän määrittelyä, toteaa kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi.

Jatkovalmistelun lähtökohtana on YLE:n toiminnan turvaaminen nykyisessä laajuudessa.

- Me valmistelemme useita eri vaihtoehtoja, ja on seuraavan hallituksen tehtävä valita se, mikä on hallituksen mielestä paras vaihtoehto, kommentoi viestintäministeri Suvi Lindén.

Teoriassa kaikki vaihtoehdot ovat siis auki. Viestintäministeri Suvi Lindén arvioi, että mahdollinen ratkaisu on jokin veroluonteinen maksu, mutta ei kuitenkaan nyt hylätyn kaltaisessa muodossa. Ensi vuonna maksellaan edelleen nykyisiä TV-lupamaksuja.

Katso Vesa Kallionpään juttu

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.