Mainos

Lindén: Lakisääteinen tuki lisäisi kirkon vakautta

Oulun hiippakunnan 150-vuotisjuhlassa puhuneen kulttuuriministeri Lindénin mukaan lakisääteinen tuki lisäisi kirkon talouden vakautta.

Kulttuuriministeri Suvi Lindénin mukaan valtion budjettivaroista annettava lakisääteinen tuki lisäisi kirkon talouden vakautta. Hän huomautti Oulun hiippakunnan 150-vuotisjuhlilla tänään, että kirkon yhteisövero-osuus vaihteli 90-luvulla alle 200 miljoonasta markasta 900 miljoonaan markkaan. Jos kirkko ja valtio sopisivat vuotuisen vakiosumman, kirkko pystyisi suunnittelemaan talouttaan paljon vakaammissa olosuhteissa.

- Kun kirkko nykyään saa tietyn osuuden yhteisöverosta, kansalaiset kokevat, että yritykset maksavat osan tuotostaan kirkolle yrittäjän uskonnollisesta vakaumuksesta välittämättä. Olisi varmasti helpommin hyväksyttävissä kaikissa uskontokunnissa, että valtiovalta maksaa kirkolle korvausta sen kaikkia kansalaisia koskettavasta toiminnasta, kuten hautausmaiden ylläpidosta, kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten hoidosta ja erilaisesta sosiaalisesta palvelutyöstä, hän sanoi.

- Nyt on oikea aika toteuttaa uudistus. Uskonnonvapauslain uudistuksen yhteydessä valtio antaa kirkon velvollisuudeksi huolehtia kaikkien kansalaisten hautaustoimesta. Jo siksi on enemmän kuin kohdallaan, että valtio antaa budjettivaroistaan korvausta lailla asettamastaan tehtävästä.
En siis esitä, että kirkon yhteiskunnalta saamaa tukea leikataan, vaan että luodaan uusi, vähemmän suhdanneherkkä, eettisesti perusteltava ja kirkon yhteiskunnallisia tehtäviä paremmin vastaava malli, Lindén jatkoi.

Lindén on esittänyt, että uuden tuen perusteista säädettäisiin lailla.

- Budjettivaroista annettava tuki ei ole poliittisesti nykyistä tukea millään tavalla epävakaampi. Nykymallissakin valtiolla on kaikki valta muuttaa kirkon yhteisövero-osuutta vuosittain. Niin on myös viime vuosina tehty.

Opetusministeriö on pyytänyt valtiovarainministeriötä selvittämään kirkkojen yhteisövero-osuuteen liittyviä muutostarpeita ja valmistelemaan tarvittavia säädösmuutoksia. Lindén toivoo, että valmistelutyö sujuu hyvässä yhteistyössä kirkon kanssa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.