Lilius - irtisanoutuminen vai potkut?

Kuva: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Kohu energiayhtiö Fortumin toimitusjohtajan Mikael Liliuksen ympärillä paisuu. Fortumin uusi hallitus kokoontuu huomenna ja esityslistalla odotetaan olevan muun muassa Liliuksen jatko yhtiön johdossa.

Liliukselle on povattu tiedotusvälineissä välittömiä potkuja, mutta toisen näkökulman mukaan hän on itse irtisanoutunut jo viime torstaina. Helsingin kauppakorkeakoulun professori Jarmo Leppiniemi edustaa viimeksi mainittua näkemystä.

- Minun mielestäni tässä ei ole erottamisesta kysymys, vaan Lilius on itse ilmoittanut eronneensa. Nyt hallituksen pitäisi ottaa kantaa siihen, onko yhtiön edun mukaista, että hän jatkaa. Eroaminenhan on tapahtunut niin, että hän on ilmoittanut minun käsittääkseni aikamoisen epäluottamuksen pääomistajaa kohtaan, Leppiniemi toteaa MTV:n uutisille.

Leppiniemen mukaan toimitusjohtaja voi päättää mahdollisesta erostaan, mutta ei sen ajankohdasta. Se on hallituksen tehtävä.

- Fortumin hallituksenhan se pitää se päätös tehdä. Nyt hallitus joutuu miettimään, onko yhtiön kannalta paras mahdollinen tilanne, että tämä henkilö jatkaa. Siinä täytyy ottaa huomioon, mitä se maksaa sekä se, mitä se merkitsee Fortumin johtamiselle ja Fortumin maineelle, Leppiniemi perustelee.

Leppiniemi uskoo Liliuksen pikaiseen lähtöön.

- Jos minä olisin itse hallituksessa, niin kyllä minusta tuntuisi, että on aika vaikea jatkaa sen jälkeen, kun on antanut huutia pääomistajalle, Leppiniemi arvioi.

Eroraha 1,7 miljoonaa euroa

Irtisanoutumisen tai erottamisen tulkinnoilla on suuri merkitys erorahojen vuoksi. Kun kyseessä on Fortumin toimitusjohtaja, ei puhuta nappikaupasta.

Jos Fortumin hallitus päättää huomenna vapauttaa Liliuksen välittömästi tehtävästään, ja jos teko tulkitaan irtisanomiseksi, toimitusjohtaja saa kahden vuoden palkkaa vastaavan korvauksen eli 1,7 miljoonaa euroa.

"Hallintoneuvostot turhia"

Professori Jarmo Leppiniemi pitää pörssiyhtiöiden hallintoneuvostoja turhina.

-Ne eivät valvo tai raportoi mitään, sanoo professori.

Leppiniemen mielestä hallintoneuvoston olemassa olo antaa signaalin, että jonkinlaista osakkeenomistajien edunvalvontaa tehtäisiin, muttä näin ei kuulemma ole.

Katso Helsingin kauppakorkeakoulun professori Jarmo Leppiniemen haastattelu (Kymmenen uutiset 6.4.2009)

Katso Eeva Lehtimäen juttu (Seitsemän uutiset 6.4.2009)

Katso Helsingin kauppakorkeakoulun professori Vesa Puttosen haastattelu (Kauppalehden talousuutiset 6.4.2009)

Professori Leppiniemi ei näe mitään tarvetta hallintoneuvostoille

Lue myös:

    Uusimmat