Mainos

Liki miljardin kehityshanke Leville

Kittilässä sijaitseva Levi aikoo Pohjois-Euroopan johtavaksi vapaa-ajankeskukseksi. Lauantaina julkistettu kehittämishanke tarjoaa keskukseen laajoja investointeja, joiden kustannukset ovat kaikkiaan noin 930 miljoonaan markkaa.

Kunnanjohtaja Seppo Maulan mukaan vuoteen 2003 ulottuva kehittämishanke on kunnianhimoinen. Hän kuitenkin uskoo, että investoinnit tulevat pitkälti toteutumaan. Matkailu kehittyy niin suotuisasti, että rahallinen panostus saattaa nousta jopa arvioitua suuremmaksi.

Levin matkailuyrityksissä ja yksityisissä vapaa-ajan asunnoissa on nyt noin 9000 vuodepaikkaa, ja tavoitteena on kasvattaa määrä 15 000:een. Kunnallistekniset ja kaavoitusvalmiudet on jo tällä haavaa mitoitettu 20 000 vuodepaikalle. Maulan mukaan matkailijoiden virta kasvaa parinkymmenen prosentin vuosivauhtia. Yöpymisvuorokausia lasketaan kertyvän koko Kittilän alueella kaikkiaan noin 600000.

Suunnittelukeskus Oy:n tekemä kehittämissuunnitelma sisältää lukuisia yksittäisiä hankkeita. Keskeisinä niistä pidetään hotelli-investointien lisäksi muun muassa kattavaa info-keskusta, matkailualan koulutuskeskusta, monotanssikotaa sekä huvittelukeskusta.

Levin keskusta saa myös uuden ilmeen. Oman auton käyttöä vähennetään tiivistämällä keskustaa ja uusimalla liikennejärjestelyt. Luvassa on esimerkiksi suuri liikenneympyrä. Keskustaan rakennetaan niin ikään kujamainen basaaritori. Maula korostaa, että osa hankkeista liikkuu lähes utopioissa. Selkein "Konstan sininen ajatus" on Levitunturin rinteeseen piirretty K-180 lentomäki.

Esittelyyn osallistunut EU:n yksikönjohtaja Frank Rawlinson piti mäki-ideaa aavistuksen hulluna, mutta toisaalta siinä saattaisi olla hänen mukaansa myös sen vahvuus. Rawlinson suositteli ravintolan niveltämistä lentomäkeen niin, että hyppääjät voivat lentää sen kautta. Kunnanjohtaja Maula lupasi puolestaan hypätä ensimmäisenä, jos mäki rakennetaan.

Kokonaisuudessaan Rawlinson pitää kehittämisohjelmaa hyvänä. Hän korosti etenkin sen työllistävää vaikutusta. Suunnitelmassa lasketaan, että täydessä mitassa toteutuessaan hankkeet loisivat noin 700 uutta työpaikkaa. Kittilässä on nyt juuri tuon verran työttömiä.

Keskuksille omat piirteet

Yli puoli miljoonaa markkaa maksaneen suunnittelun ovat rahoittaneet Kittilän kunta, Lapin liitto sekä EU:n aluekehitysrahasto. Hankkeillaan Levi on suuntaamassa kattavaksi vapaa-ajankeskukseksi. Maakuntajohtaja Esko Lotvonen kertoi, että Lapin matkailukeskukset ovat muutenkin hakemassa nykyistä selvemmin omaa profiiliaan. Levin kaltaisiin kehittämissuunnitelmiin ollaan panostamassa kaikkiaan noin 2,5 miljoonaa markkaa.

Keskusten halua keskittyä erilaisiin asioihin Lotvonen pitää myönteisenä. Rovaniemen Ounasvaara on painottamassa suunnitelmansa kaupunkiympäristöön tukeutuvaan liikuntapuistoon. Ensilumen tultua Oloksella keskitytään aiempaa vahvemmin hiihtoon ja ulkoiluun.

Kehittämissuunnitelman tekoa aloitellaan myös Ylläksellä, jossa uusia tuulia haetaan laskettelun oheen musiikista sekä sulan maan aikana Tornionjoen elpyneestä lohestuksesta, arvioi Lotvonen. Arkkitehtuuriltaan erilainen Luosto hyödyntää rauhaa, kun läheinen Pyhätunturi on vauhdikkaampi ja monien nuorten suosima kohde. Saariselkä pitää asemiaan laajan tarjonnan meno- ja vaeltelupaikkana.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.