"Likaisen yököttävä" ilmiö: Varkaiden uhreina yhä useammin vanhuksia

Helsingin poliisi on närkästynyt vanhuksiin kohdistuvista omaisuusrikoksista. Esimerkiksi tänä vuonna tutkinnassa on ollut muutama tapaus, joissa vanhus on ryöstetty väkivalloin.

– Osa rikoksista on ollut erittäin brutaaleja. Vanhusta on tuupattu tai tönäisty esimerkiksi portaita alas. 70-80-vuotiaalle rikoksen uhrille käy aina pahasti, kun kumoon mennään, sanoo rikosylikomisario Juha Laaksonen Helsingin poliisilaitokselta.

Laaksosen mukaan kaikki tänä vuonna sattuneet ryöstöjutut on onnistuttu selvittämään ja epäillyt on saatu kiinni. Vanhuksiin kohdistuneet rikokset pyritään Helsingin poliisissa tutkimaan aina niin nopeasti kuin mahdollista.  

– Vanhuksiin, lapsiin ja muihin puolustuskyvyttömiin kohdistuvat rikokset ovat likaisen yököttäviä. Kyseessä on sellainen populaatio, jota pitäisi suojella ja arvostaa, Laaksonen puuskahtaa.

Motiivina helppo raha

Tyypillisin vanhuksiin kohdistuva omaisuusrikos on Laaksosen mukaan taskuvarkaus. Vanhukset ovat valikoituneet taskuvarkauksien kohteiksi kuitenkin vasta muutaman viime vuoden ajan.

– Vanhuksiin kohdistuvien varkauksien lisääntyminen kielii siitä, että tekijäkaarti tulee nykyisin Suomen rajojen ulkopuolelta, lähinnä Itä-Euroopan maista. Heillä on motiivina saada rahaa mahdollisimman helpolla ja vanhukset ovat helppo kohde, Laaksonen sanoo.

Poliisin tietoon tulleet yli 65-vuotiaisiin kohdistuvat rikokset


20092010201120122013
varkaus, törkeä varkaus387408407437531
maksuvälinepetos, vakuutuspetos, petos81635892149

Lähde: Poliisihallitus

Valtakunnallisesti vanhuksiin kohdistuvien varkauksien ja törkeiden varkauksien määrä kasvoi viime vuonna reilut 20 prosenttia vuoteen 2012 verrattuna. Laaksonen kuitenkin korostaa, että vanhuksilta varastaminen on nykypäivänäkin vain harvojen hommaa.

– Valtaosa rikoksen tekijöistäkin kunnioittaa senioriteettia.

Pin-koodeja urkitaan

Vanhuksiin kohdistuvien maksuvälinepetosten määrä on myös ollut vahvassa kasvussa etenkin viime vuonna. Ne ovat Laaksosen mukaan tiukasti yhteydessä taskuvarkauksiin.

– Ennen varkautta urkitaan pin-koodi ja käydään sitten nostamassa rahat. Varkaille on ihan sama, keneltä rikoshyöty saadaan.

Helsingin poliisilla on ollut jonkin verran tutkinnassa myös tapauksia, joissa varas on ollut vanhukselle tuttu.

– Näissä tapauksissa epäilty on ollut omainen tai esimerkiksi hoitaja.

Omaisuusrikoksia estääkseen Helsingin poliisi on antanut turvallisuuskoulutusta vanhainkodeissa. Lisäksi poliisi kannustaa omaisia ja muita läheisiä neuvomaan vanhuksia turvallisessa liikkumisessa ja omaisuuden säilyttämisessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja