Liittoutumattomuus-käsitteestä kova kädenvääntö

Eduskunnan turvallisuustyöryhmä joutui ottamaan työhönsä viikon jatko-ajan. Ryhmässä on erimielisyyksiä siitä, miten Suomen liittoutumattomuus kirjataan.

Eduskunnan turvallisuustyöryhmä on joutunut ottamaan työhönsä viikon jatko-ajan. Ryhmässä on ristivetoa muun muassa siitä, miten Suomen liittoutumattomuus kirjataan. Nato-jäsenyyttä ryhmä ei aio suositella, mutta ovi sotilasliittoon halutaan pitää raollaan. Sen sijaan EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa halutaan olla aktiivisesti mukana.

Työryhmä aikoo nyt saada selvityksensä valmiiksi ensi viikon lopulla, minkä jälkeen se luovutetaan hallitukselle.

Turvallisuuspolitiikka on vaikea laji muuallakin kuin maastossa. Sen sai huomata myös kansanedustaja Aulis Ranta- Muotion johtama eduskunnan turvallisuustyöryhmä, joka joutui ottamaan työlleen viikon jatkoajan. Raportti, jossa on määrä antaa eduskunnan eväät hallituksen puolustusselontekoon, on määrä valmistua ensi viikon lopulla. Yhdeksäs maaliskuuta se luovutetaan pääministeri Matti Vanhaselle.

Liittoutumattomuus- käsitteestä on tulossa ryhmässä kovin kädenvääntö . Osa toivoo ja osa pelkää, että kun hallitusohjelmaankin kirjattu liittoutumattomuus saadaan roskakoriin, tie on suoraan auki Nato-jäsenyydelle.

- Puhutaan Nato-jäsenyydestä - poliittisesti jotkut ovat sitä mieltä, että meidän pitäisi liittyä välittömästi ja jotkut sitä mieltä, että ei koskaan. Ja kun siltä väliltä haetaan tällaisessa eduskunnan parlamentaarisessa työryhmässä tästä asiasta kannanottoa, niin se jonkin verran ottaa aikaa, sanoo eduskunnan turvallisuustyöryhmän puheenjohtaja Aulis Ranta-Muotio.

Työryhmä päätynee siihen, että EU:n puolustus- ja turvallisuusyhteistyössä Suomen on oltava aktiivisesti mukana, mutta Nato on yhä se ruma sana. Naton kannattajia etsitään ryhmässä juuri liittoutumattomuus-käsitteen kautta.

- Ovi on raollaan ja se on myös sellainen poliittinen valinta, että Suomi haluaa kaikissa olosuhteissa oman oikeuden valita turvallisuuspoliittisia perusratkaisuja Ja nyt meillä on oikeastaan sellainen onnellinen tilanne, että tämä oin mahdollista, sanoo ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari.

Kansanedustaja Outi Ojalan mielestä syytä sotilaallisesta liittoutumattomuudesta luopumiseen ei ole. Selvitystyön aikana ei ole tullut sellaisia seikkoja, jotka johtaisivat siihen, että suomen pitäisi sotilaallisesti liittoutua.

Toinen kiistelyn aihe ryhmässä on ollut rauhanturvalain muutos. Nyt Suomi voi osallistua rauhanturvatoimintaan vain YK:n lipun alla. Nyt enemmistö näkee, että jatkossa pelkkä EU:n mandaatti riittää.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 25.02.2004)

Lue myös:

    Uusimmat