Mainos

Liittoutumattomat maat jättivät ehdotuksensa turvatakuista

Suomen, Ruotsin, Irlannin ja Itävallan tekemällä uudella ehdotuksella pyritään siihen, että turvatakuut sopisivat paremmin sotilaallisesti liittoutumattomille maille.

EU:n neljä liittoutumatonta maata, Suomi, Ruotsi, Irlanti ja Itävalta jättivät tänään virallisesti oman ehdotuksensa koskien EU:n turvatakuita. Suomen aloitteesta muotoillulla tekstillä pyritään siihen, että turvatakuut sopisivat paremmin sotilaallisesti liittoutumattomille maille.

Esitys koskee pykälää 40.7. EU:n perustuslaillisessa sopimuksessa. Neljän maan ehdotus tulisi korvaamaan Italian tekstin, joka velvoittaisi EU-maat antamaan apua hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle maalle.

Suomi on arvostellut tätä tekstiä ja sanonut, ettei se aio hyväksyä "automaattisia" turvatakuita EU:n perustuslailliseen sopimukseen.

Vaihtoehtoinen teksti toteaa, että "jos jäsenvaltio joutuu aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, se voi pyytää muita jäsenmaita antamaan kaikin käytettävissä olevin keinoin sotilaallista tai muuta apua YK:n peruskirjan 51 artiklan mukaisesti". Liittoutumattomien mallissa korostetaan näin ollen sitä, että apua pitää pyytää erikseen.

Esitys lähetettiin kirjeenä puheenjohtajamaa Italian ulkoministeri Franco Frattinille ja muille EU-maille. Allekirjoittajina ovat neljän maan ulkoministerit eli Suomen Erkki Tuomioja, Ruotsin Laila Freivalds, Irlannin Brian Cowen sekä Itävallan Benita Ferrero-Waldner.

Kirjeessään ulkoministerit toteavat, että muodollisen sitovat turvatakuut eivät olisi yhteensopivia maiden turvallisuuspolitiikan tai perustuslaillisten vaatimusten kanssa. He ilmaisevat kuitenkin vankan tukensa pyrkimyksille vahvistaa EU-maiden välistä keskinäistä solidaarisuutta.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 05.12.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.