Mainos

Liittouman maat tuohtuivat Annanin Irak-puheista

YK:n pääsihteeri Kofi Annan totesi eilen BBC:n haastattelussa pitävänsä hyökkäystä Irakiin laittomana.

Yhdysvaltain liittolaiset puolustelivat torstaina ärhäkästi päätöstään osallistua Irakin sotaan. Australian, Britannian ja Puolan johtajat närkästyivät YK:n pääsihteerin Kofi Annanin radiohaastattelusta, jossa Annan totesi pitävänsä hyökkäystä laittomana.

Annanin mukaan YK:n turvallisuusneuvostolta olisi pitänyt saada toinen päätöslauselma ja hyväksyntä Yhdysvaltain hyökkäykselle, jolla Irakin diktaattori Saddam Hussein syrjäytettiin. Hän kertoi mielipiteensä eilen Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa.

- YK:n peruskirjan näkökulmasta hyökkäys oli laiton, Annan sanoi.

Australian pääministeri John Howard vastasi Australian radiossa Annanin kommentteihin syyttämällä YK:ta "halvaantuneeksi" järjestöksi.

- Sama nähdään juuri nyt traagisesti Sudanissa, Howard syytti.

- YK ei tee juuri mitään, koska suurten valtioiden välille ei saada syntymään sopua.

Myös Britannian ja Puolan hallitukset kiirehtivät vakuuttamaan, että hyökkäys ei rikkonut kansainvälisiä lakeja. Sekä Australiassa että Britanniassa valmistaudutaan vaaleihin, joissa Irakin sodasta on tullut merkittävä kiistakapula.

Oppositiossa oleva Australian työväenpuolue kiirehti heti kiittämään Annanin lausuntoa ja syyttämään Howardia YK:n halveksimisesta. Annan epäilee, ettei Irakissa voida järjestää luotettavia vaaleja suunnitelmien mukaan ensi tammikuussa, jos väkivaltaisuudet jatkuvat.

- Uskon, että Yhdysvallat, YK ja muut sen jäsenmaat ovat oppineet tästä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.