Mainos

Liittouman koneet hyökkäsivät Basraan

Länsiliittouman hävittäjät iskivät tänään öljy-yhtiön tiloihin Basrassa Etelä-Irakissa, kertoi Irakin armeijan edustaja. Hyökkäyksessä sai surmansa ainakin kahdeksan ihmistä ja kolmisenkymmentä haavoittui.

Yhdysvaltain armeijan edustaja vahvisti hyökkäyksen mutta sanoi, että kohteena olivat Irakin ilmatorjunta-asemat Basran lähellä. Armeijan lausunnon mukaan irakilaiset olivat ensin tulittaneet liittouman hävittäjiä. Yhdysvaltain ja Britannian hävittäjät valvovat kahta lentokieltovyöhykettä, jotka maat perustivat Etelä- ja Pohjois-Irakiin vuoden 1991 Persianlahden sodan jälkeen. Valvonnalla ei ole YK:n hyväksyntää.

YK:n asetarkastukset jatkuivat Irakissa tänään neljättä päivää. Aamulla tarkastajat ajoivat pieneen, maatalousministeriön käytössä olevaan laitokseen runsaat 30 kilometriä koilliseen pääkaupungista Bagdadista. Laitokseen kuuluu oma lentokenttä, jota pienkoneet käyttävät lähtiessään tuholaistorjunta- ja lannoituslennoille. Ennen Persianlahden sotaa Irak tutki lentokoneiden ja helikopterien käyttöä biologisten aseiden levittämiseen.

Irakilainen al-Thawra-lehti epäili tänään, että vaikka asetarkastajat eivät löytäisi mitään, sota voi silti syttyä. -Kukaan ei ylläty jos Washingtonin ja Lontoon pahantekijät keksivät uuden ongelman tai kriisin minä päivänä tahansa, lehti kirjoitti. Al-Thawra varoitti myös, että asetarkastajien joukossa saattaa olla vakoojia, jotka soluttautuvat tarkastettaviin kohteisiin.

Ei todisteita ydinaseista

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Mohamed ElBaradei sanoi tänään, etteivät asetarkastajat ole toistaiseksi löytäneet raskauttavia todisteita ydinaseista. Hän painotti kuitenkin yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa, että työ on alkuvaiheessa eikä vielä ole johtopäätösten tekemisen aika. ElBaradei sanoi samalla, että tarkastukset ovat alkaneet hyvin ja Irakin johtaja Saddam Hussein on ollut yhteistyöhaluinen.

YK:n asetarkastukset Irakissa alkoivat uudelleen keskiviikkona neljän vuoden tauon jälkeen. Irakin on toimitettava täydellinen selvitys joukkotuhoaseistaan YK:lle 8. joulukuuta mennessä. Irak on toistuvasti väittänyt, ettei sillä ole tällaisia aseita.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.