Mainos

Liittouman joukot moukaroivat Bagdadia

Yhdysvaltain johtama liittouma on kiihdyttänyt pommituksiaan Irakin pääkaupungin Bagdadin yllä. Aamulla Yhdysvallat ilmoitti, että maajoukkojen eteneminen keskeytetään muutamiksi päiviksi.

-

Liittouman joukot ovat moukaroineet Bagdadia ja sen lähiympäristöä koko yön ajan. Yhdysvallat on iskenyt varhain aamulla Irakin tiedotusministeriön rakennukseen Tomahawk-risteilyohjuksella. Silminnäkijöiden mukaan rakennuksen katto on vaurioitunut pahasti aamulla tehdyssä ohjusiskussa.

Ilmavoimat ovat tehneet lisäksi ohjusiskuja Karbalan ja Mosulin kaupunkeihin.

Yhdysvaltain asevoimien komentajan mukaan liittouma hallitsee nyt reilua kolmannesta Irakista. Liittouma on laukaissut Irakiin yli 650 risteilyohjusta ja pudottanut yli 5000 pommia.

Liittouma tulitti jälleen omiaan

Britannian puolustusminsteriön mukaan yksi brittisotilas on kateissa ja neljä muuta haavoittunut, kun liittouman joukkojen epäillään tulittaneen omia sotilaitaan. Kadonneen sotilaan uskotaan kuolleen. Välikohtaus tapahtui eilen Etelä-Irakissa, Basran kaupungin liepeillä, kun brittiläinen miehistönkuljetusvaunu joutui tulituksen kohteeksi.

Reilun viikon kestäneen sodan aikana surmansa on saanut 20 brittisotilasta. Heistä 15 on kuollut omien tulituksessa.

Tänään myös yksi amerikkalaissotilas kuoli ja viisi loukkaantui sotilasajoneuvon käännyttyä katolleen onnettomuudessa Keski-Irakissa.

Maajoukot pitävät taukoa

Liittouman maajoukkojen eteneminen Irakissa pysähtyy vajaan viikon ajaksi.

Yhdysvaltain armeijan komentajat ovat määränneet 4-6 päivän mittaisen tauon maahyökkäykseen Keski-Irakissa. Syyksi armeija ilmoittaa huoltokuljetuksissa ilmenneet ongelmat ja Irakin odotettua voimakkaamman vastarinnan.

Tauon aikana selvitetään, kuinka huoltokuljetuksia Kuwaitista voitaisiin tehostaa vesi-, ruoka- ja polttoainevarastojen täydentämiseksi.

Humanitääristä apua tänään

Irakissa ryhdytään jakamaan ensimmäistä isoa erää humanitaarisen avun tarvikkeita.

Irakiin saapui eilen avustuslaiva, jossa on 200 tonnia avustustarvikkeita, kuten ruokaa, lääkkeitä ja juomavettä. Osa tarvikkeista jaetaan Umm Qasrin satamakaupunkiin tänään ja loput lähipäivinä muualle Etelä-Irakiin. Sodasta pahoin kärsineeseen Basran kaupunkiin apua ei vielä kyetä toimittamaan.

Avustustarvikkeiden jakelusta huolehtivat aluksi liittouman sotilaat ja myöhemmin kansainvälisten avustusjärjestöjen työntekijät.
(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.