Mainos

Liittouman joukot lähellä Bagdadia

Yhdysvaltain ja Britannian joukot ovat edenneet alle sadan kilometrin päähän Irakin pääkaupungista Bagdadista.

Yhdysvaltain johtamat maajoukot saapuvat taisteluasemiin Bagdadin ympärille jo tänään, minkä jälkeen he pitävät taukoa asemien lujittamiseksi ennen taisteluja, kertoi nimettömänä pysytellyt brittipuolustuslähde uutistoimisto Reutersille. Lähteen mukaan liittouman joukot eivät aio turvautua järjestelmällisiin mattopommituksiin, koska pelkäävät sen johtavan siviiliuhreihin ja yhdyskuntarakenteiden vaurioihin.

"Valtausta ei lähipäivinä"

Suomalaisasiantuntijan mukaan Bagdadin lopullinen valtaaminen vie vielä jonkin verran aikaa.

- Näkisin, ettei keskeinen valtaaminen tule kyseeseen vielä lähipäivinä, majuri Kaarle Lagerstam Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta arvioi.

Lagerstamin mielestä Yhdysvaltain johtaman liittouman on ensin pystyttävä oleellisesti heikentämään Bagdadin ympärille levittäytyneiden kolmen tasavaltalaiskaartin divisioonan taistelukykyä.

-Se tapahtuu nimenomaan ilma-aseilla. Divisioonien taisteluvalmiutta voisi pudottaa esimerkiksi 50 prosenttia, kuten kenraali Norman Schwartzkopf käski omiensa tehdä edellisessä Persianlahden sodassa.

Bagdadia suojelevalla ilmatorjunnalla lienee käytössään noin 5 000 tavanomaista ilmatorjuntatykkiä. Niiden totaalinen lamauttaminen on äärimmäisen vaikea operaatio.

- Liittouma joutunee toistaiseksi käyttämään lentokoneita, jotka pudottavat pommeja korkeammalta, Lagerstam kertoo.

Hiekkamyrsky vaikeuttaa etenemistä

Yhdysvaltojen ja Britannian ilmavoimat ovat jatkaneet Bagdadin pommitusta tauotta - myös päiväsaikaan. Maasodassa taisteluja ovat vaikeuttaneet hiekkamyrskyt, ukkosilmat ja vesisateet kaikilla rintamalinjoilla. Liittouma vakuuttaa kuitenkin, että hyökkäys etenee suunnitellulla tavalla.

-Tuuli on puhaltanut läpi yön ja näkyvyys on tänä aamuna kutistunut puoleen kilometriin, kertoi Yhdysvaltain kolmannen jalkaväkidivisioonan mukana matkaava uutistoimisto Reutersin toimittaja aikaisemmin tänään.

Hän sanoi, että hiekkamyrskyn on ennustettu pahenevan, minkä uskotaan haittaavan varsinkin helikopterilentoja.

Liittouman ilmahyökkäykset ovat moukaroineet myös pohjoisen kaupunkeja Kirkukia ja Mosulia.

Liittouman joukot tekivät läpimurron Nassiriyassa

Amerikkalaiset merijalkaväen sotilaat onnistuivat aamupäivällä ylittämään Eufratjoen Nassiriyan kaupungissa. Sotilaiden mukana matkaavan toimittajan mukaan joukot ylittivät myös läheisen kanavan ja voivat nyt jatkaa etenemistä kohti pohjoista ja Bagdadia. Toinen amerikkalaisjoukkoja seuraava toimittaja kertoi, että vesiväylien yli oli päässyt noin 4000 sotilaan saattue. Samaan aikaan sotilaiden ympärillä raivosi kiivas konekivääri- ja kranaattituli. Amerikkalaisten tukena oli myös taisteluhelikoptereita.

Nassiriyassa on käyty viime päivinä kiivaita taisteluja, ja silminnäkijöiden mukaan kaikkea vastarintaa ei ole vielä kukistettu läpimurrosta huolimatta. Taisteluissa kaupungin hallinnasta on kaatunut varmuudella ainakin seitsemän amerikkalaissotilasta. Silminnäkijöiden mukaan Nassiriyan kaduilla oli tänään kymmeniä, mahdollisesti jopa sata irakilaisruumiita.

Nassiriyan siltoja pidettiin jo ennalta strategisesti ratkaisevina maajoukkojen etenemisen kannalta.

Blair ja Bush kohtaavat huomenna

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush aikoo pyytää kongressilta lähes 75 miljardin dollarin lisärahoitusta pääasiassa Irakin sodan kulujen kattamiseksi. Presidentti Bush aikoo myös tavata Britannian pääministerin Tony Blairin huomenna Washingtonissa.

Blair piti tänään puheen, jossa hän sanoi sotatoimien edenneen Irakissa tarkasti suunnitelmien mukaan. Hän lupasi irakilaisille, etteivät liittoutuneet tällä kertaa petä heitä viitaten Persianlahden sotaan. Silloin Saddam Hussein kukisti shiiamuslimien ja kurdien kansannousut liittoutuneiden vetäydyttyä maasta.

Tony Blair tapaa huomisella Yhdysvaltain matkallaan myös YK:n pääsihteerin Kofi Annanin.

Asekauppaväitteet kiistetään

Venäjän presidentti Vladimir Putin kiistää Yhdysvaltain väitteet, joiden mukaan venäläiset aseyhtiöt olisivat myyneet aseita Irakiin. Myös Irak on kiistänyt väitteen. Maan tiedotusministeri sanoi tänään tiedotustilaisuudessa, ettei Venäjä ole koskaan antanut Irakille aseita, eikä Irak ole niitä myöskään pyytänyt.

Arabimaat ovat päättäneet pyytää YK:n turvallisuusneuvostoa Irakin kriisiä koskevaan hätäkokoukseen. Kairossa kokoontuneet arabimaiden ulkoministerit vaativat eilen liittouman joukkojen välitöntä vetäytymistä Irakista.

Irakin televisio näytti vangittuja Apache-lentäjiäIrakin televisio näytti myöhään eilen illalla kuvaa kahdesta miehestä, jotka television mukaan olivat irakilaisten vangiksi ottamat amerikkalaisen Apache-helikopterin lentäjät. Irakin mukaan lentäjät ovat sotavankeja, joita kohdellaan kansainvälisen oikeuden mukaisesti.

Molemmat miehet vaikuttivat hyväkuntoisilta eivätkä he sanoneet mitään kuvanauhalla. Irakin televisio näytti myös miesten henkilöpapereita.

Irak kertoi aiemmin eilen maanviljelijöiden ampuneen alas kaksi amerikkalaisten helikopteria. Samalla Irakin tiedotusministeri Mohammed Saeed al-Sahaf kertoi, että lentäjiä esitellään pian televisiossa.

Yhdysvallat vahvisti, että yksi Apache-helikopteri on pudonnut ja sen miehistö kateissa.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

(Huomenta Suomi 25.03.2003)

Kansainvälinen oikeus ei tunne käsitettä ennaltaehkäisevä itsepuolustus. Tästä syystä oikeusoppineet pitävät Irakin sotaa laittomana. Siitä voi tulla voimankäyton kynnystä alentava ennakkotapaus, sanoo kansainvälisen oikeuden professori Markki Koskenniemi.

(Huomenta Suomi 25.03.2003)

(Seitsemän uutiset 25.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.