Mainos

Liittouma jatkoi Bagdadin pommitusta

Liittouman ilmavoimat ovat jatkaneet Bagdadin pommitusta läpi yön. Iskujen kohteina ovat olleet muun muassa Irakin hallituksen hallintorakennukset.

Liittoutuman pommikoneet moukaroivat Bagdadia jälleen yöllä ja aamulla. Kyseessä olivat sodan tähän mennessä ankarimmat iskut, silminnäkijät kertoivat uutistoimistoille.

Yön kiivaiden pommitusten jälkeen räjähdyksiä ja ilmatorjuntatulta kuultiin jälleen aamupäivällä. Hyökkäysten kerrotaan kohdistuneen Bagdadin keskustan hallintoalueeseen, jossa sijaitsevat muun muassa tiedotuksesta, suunnittelusta ja ulkoasioista vastaavat ministeriöt.

Silminnäkijöiden mukaan tulipalot riehuivat eri puolilla kaupunkia ja puhelinyhteydet katkeilivat.

Yhdysvaltain armeija kertoi, että Bagdadiin ammuttiin yöllä kymmenen Tomahawk-risteilyohjusta. Niiden kohteena oli tiettävästi mm. Irakin johtajan Saddam Husseinin tasavaltalaispalatsi.

Amerikkalaistietojen mukaan ilmaiskut kohdistuivat myös Irakin keski- ja pohjoisosiin. Yhdysvaltain armeija on ilmoittanut maajoukkojensa lähestyvän tällä hetkellä Kerbalaa, joka sijaitsee 80 kilometrin päässä Bagdadista etelään. Taistelut jatkuivat kiivaina muun muassa Najafissa keskisessä Irakissa. Liittoutuman sotilaat ovat jatkaneet myös Pohjois-Irakissa valmistelujaan uuden rintamalinjan avaamiseksi.

Lentokenttä liittouman haltuun Pohjois-Irakissa

USA:n armeijan maahanlaskujoukot ottivat eilen haltuunsa lentokentän Pohjois-Irakissa, kertovat Yhdysvaltain sotilaslähteet.

Operaatio on liittoutuman ensimmäinen merkittävä sotatoimi pohjoisrintamalla. Yhdysvaltain sotilaslähteiden mukaan maahanlaskuoperaatioon osallistui viime yönä noin tuhat laskuvarjomiestä. Joukot hyppäsivät ystävällismielisten kurdijoukkojen hallussa olevalle alueelle.

Tämä on ensimmäinen liittouman suurehko operaatio Pohjois-Irakissa. Sotilaslähteiden mukaan aiemmin alueella on ollut vain muutamia satoja erikoisjoukkojen sotilaita.

Onnistuneen maahanlaskuoperaation suoritti Italiaan sijoitettu Yhdysvaltain armeijan 173. maahanlaskuprikaati. CNN-uutiskanavan mukaan amerikkalaisia on tuhatkunta.

Pohjoisen rintaman perustamista on hidastanut Turkin vastahakoisuus myöntää liittoutuman joukoille kauttakulkuoikeutta. Liittoutuma on kuitenkin ilmoittanut avaavansa rintaman pohjoiseen, joko Turkin avulla tai ilman sitä.

Asiantuntijoiden mukaan yhdysvaltalaisten joukkojen tarkoituksena on pohjoisrintaman avaamisen ohella valvoa niin kurdijoukkoja kuin Turkin armeijan toimintaa kurdialueella.

Kurdit ilmoittivat lähestyvänsä Kirkukia

Irakin kurdikapinalliset ilmoittivat aamulla edenneensä parinkymmenen kilometrin päähän Kirkukin kaupungista Pohjois-Irakissa, kun Irakin sotilaat lähtivät asemistaan kaupungin ympäristössä.

PUK-kurdiryhmän taistelijat arvioivat, etteivät Irakin sotilaat ole siirtyneet pois Kirkukista vaan vetäytyneen kaupungin sisäpuolelle. Irakin kurdit pitävät Kirkukia menetettynä pääkaupunkinaan.

Irakilaissotilaiden kerrottiin luopuneen asemistaan Kirkukin itäpuolella, kun liittouman koneet olivat tehneet alueelle kaksi ilmaiskua.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Yhdysvallat aikoo kaksinkertaistaa sotilaidensa määrän Irakissa huhtikuun aikana. Amerikkalaisviranomaisten mukaan joukkoja lähetettäisiin lisää jopa 120 000 miestä.

(Huomenta Suomi 28.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.