Mainos

Liitto: Perheiltä puuttuu erotilanteessa tuki

Perheille ei ole tarjolla riittävästi palveluja huolto- ja tapaamiskiistojen ehkäisemiseksi ja ratkaisemiseksi.

Lastensuojelun Keskusliiton mukaan lapsiperheiden auttamista erotilanteissa on kehitettävä pikaisesti.

-Julkiset palvelut eivät tue tällä hetkellä eroavia puolisoita niin, että lasta vahingoittava riitely ja kilpailu saataisiin riittävästi estettyä, suunnittelija Heikki Koiso-Kanttila Lastensuojelun Keskusliitosta katsoo.

Koiso-Kanttilan mukaan perheiden eroauttamiseen liittyvien palveluiden vähyys käy selvästi ilmi liiton saamassa kansalais- ja työntekijäpalautteessa. Liiton ylläpitämälle lastensuojelun nettipalstalle tuli viime vuonna liki 2000 tiedustelua lastensuojeluasioista, joista valtaosa koski ero- ja huoltajuusasioita.

Vaikeiden avioliittojen määrä näkyy myös tuomioistuimissa, joissa käsitellään vuosittain satoja huoltosopimuksia koskevia kiistoja.

-Uusien riitatapausten ja kuntien sosiaalitoimeen tulevien lausuntopyyntöjen perusteella näyttää siltä, että kiistat ovat lisääntymässä, suunnittelija sanoo.

Kolmas sektori turvaa

Suurimmat ongelmat liittyvät keskusliiton näkemyksen mukaan palvelujen saatavuuteen. Vain harva kunta tarjoaa jäsenilleen tehokkaita ja edullisia eroseminaareja tai lasten eroryhmiä, vaikka niitä on saatavilla lähes koko maassa. Myös pääsy perheasioiden sovitteluun on paikoin erittäin vaikeaa.

-Perheet joutuvat odottamaan akuutissa erovaiheessa jopa kuukausia pääsyä lakisääteiseen perheasioiden sovitteluun, mikä viivästyttää ja hankaloittaa käytännön järjestelyistä sopimista ja arjen sujumista.

Kuntien jättämää aukkoa perheiden auttamisessa paikkaavat osaltaan kolmannen sektorin toimijat eli järjestöt ja seurakunnat sekä yksityiset yritykset. Palvelutarjonnasta ei kuitenkaan ole yleensä tarjolla keskitettyä tietoa, minkä seurauksena apu jää asiakkaan ulottumattomiin.

Aikarajat avuksi

Keskeisenä ratkaisuna ongelmaan liitto näkee julkisen ja kolmannen sektorin voimavarojen yhdistämisen ja tiiviimmän yhteistyön eri toimijoiden kesken. Koiso-Kanttilan ja psykologi-kouluttaja Kari Kiianmaan mukaan ihanteena olisi saada joka kuntaan vertaistukeen perustuvia aikuisten ja lasten eroryhmiä, joista saisi tietoa kunnista yhden luukun periaatteella.

Niin ikään palveluiden saatavuudelle tulisi asettaa terveydenhuollon tapaan aikatakuu, joka olisi esimerkiksi perheasioiden sovittelun osalta korkeintaan viikko. Myös käräjöinnille liitto haluaa asettaa selvät aikarajat.

-Nykyinen käytäntö, jossa riitelyä voidaan jatkaa vuositolkulla, on lapsen hyvinvoinnin näkökulmasta sietämätön. Vaikka perheen autonomia on yhteiskunnallisesti arka ja pyhä asia, olisi asiaan prosessin pitkittyessä voitava jollain tavalla puuttua, Koiso-Kanttila tähdentää.

Lastensuojelun Keskusliitto on aloittamassa asiaan liittyen myös omaa viisivuotista hankettaan, jonka tavoitteena on parantaa lasten asemaa avioerossa. Hankkeeseen on haettu rahoitusta Raha-automaattiyhdistykseltä, ja sen on tarkoitus käynnistyä ensi vuoden alussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.