Mainos

Liitto: Myyrät mansikkasadon pienin uhka

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto rauhoittelee mansikanhimoisia suomalaisia. Liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo sanoo, että kevään aikana esille tulleet myyrätuhot varsinkin Suonenjoen mansikkapelloilla eivät yksistään aiheuta mansikkakatoa.

Toiminnanjohtaja laskeskelee, että suurimmat myyrätuhot ovat Suonenjoella, ja koko maassa taimia on tuhoutunut keskimäärin 10 prosenttia pinta-alasta.

- Toinen asia on sitten se, mitä tämä määrä vaikuttaa kokonaissatoon, Salo miettii.

Salon mukaan on kolme asiaa, mitkä vaikuttavat joka vuosi myyriä enemmän mansikkasadon onnistumiseen.

- Satoon vaikuttavia asioita ovat kukinnan ajan halla, kypsymisajan helteet ja kypsymisajan sateet. Jokainen näistä voi viedä puolet sadosta pois. Nämä muut muuttujat, jotka voivat oikeasti vähentää satoa, ovat vielä edessäpäin, Salo muistuttaa.

Salo ei lähtisi vielä povaamaan mansikkasadon menetystä. Hänen mielestään olisi katsottava ainakin kukinnan alkamiseen saakka.

- Kun satokausi on oikeasti pyörähtänyt käyntiin, sitten nähdään vaikutukset. Teoreettisesti tuollainen määrä on pinta-alaa pois tuotannosta, mutta se ei tarkoita sitä, että se on pois satomäärästä.

Myyrät eivät nosta hintaa

Salo muistuttaa, että myyrätuhot eivät nosta myöskään mansikan hintaa.

- Ne on muut tekijät, jotka vaikuttavat marjojen hintakehitykseen.

Toiminnanjohtaja muistelee myös viimekesäistä uutisointia, joka kertoi, että rakeet tuhosivat Suonenjoen mansikkasadon.

- Sitten, kun ryhdyttiin tarkemmin miettimään niin päästiin suurinpiirtein promilleen viljelyalasta, joka oli tuhoutunut. Sitten kun satokaudella rupeaa tapahtumaan, sillä on vaikutusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.