Mainos

Liitto: Metallimiehenkö on nämä kinkerit maksettava?

Suuret ammattiliitot aikovat pitää kiinni palkkavaatimuksistaan. Liittojen mukaan tavoitteena on turvata ihmisten ostovoima.

Metallityöväen liiton puheenjohtaja Riku Aalto vaatii sopimuskaudelle kuuden prosentin palkankorotuksia.

- Vaadimme ensimmäiselle kaudelle neljän prosentin ja toiselle kahden prosentin korotuksia. Kuuden prosentin korotuksille on perustelut, Aalto kertoo MTV3:n Huomenta Suomessa.

- Inflaatio on on lähellä neljää prosenttia, työn tuottavuus on meidän alalla neljästä kuuteen prosenttia, vuokrat tulevat nousemaan maaliskuussa lähes kuusi prosenttia, ruoka on noussut 6,7 prosenttia, tässä maassa on tehty kuluvan vuoden aikana 3,6 palkankorotuksia - jos näitä haluaa näin laskea, niin kyllä sieltä perusteet löytyvät.

Työnantaja tarjosi ensimmäiselle vuodelle prosentin ja jälkimmäiselle puolelle 0,3 prosentin yleiskorotuksen ja 0,6 prosentin erän, jonka työnantaja jakaa.

Aalto ymmärtää, että kuuden prosentin vaatimus kuulostaa suurelta.

- Varmasti kuulostaa, mutta onko se niin, että metallimiehen on nämä kinkerit maksettava? Eihän se niin voi olla että metallialan työntekijät joutuvat aina maksamaan yhteiskunnan ongelmat.

Palkkaratkaisut eivät turvaa työpaikkoja

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, että yritysten tilanne ei ole niin huono kuin työnantaja antaa ymmärtää.

- Nyt on tilauskirjat täynnä ja tilauksia tulee lisää koko ajan. Kuukauden sisällä on tullut toista miljardia lisää tilauksia suomalaisille yhtiöille. Suomalaista työtä tilataan.

- Vuosina 2009-2010 Suomesta hävisi 30 000 metalliteollisuuden työpaikkaa. Palkkaratkaisuilla ja työpaikkojen säilymisellä ei näytä olevan minkään näköistä keskinäistä suhdetta tällä hetkellä.

Metalliliitto, Ammattiliitto Pro, Ylemmät toimihenkilöt YTN ja Sähköliitto jättivät eilen lakkovaroituksen. Varoitus annettiin, kun selvisi, että SAK ja STTK eivät hyväksy työnantajien palkkatarjousta.

- Ilman lakkovaroituksen jättämistä valtakunnansovittelija ei ota neuvotteluja omiin käsiinsä. Lakkovaroitus todennäköisesti johtaa siihen, että valtakunnansovittelija kutsuu meidät neuvottelupöytään, Metallityöväen liiton Aalto toivoo.

Katso Metallityöväen liiton puheenjohtajan Riku Aallon sejä Ammattiliitto Pro:n puheenjohtaja Antti Rinteen haastattelu: (Huomenta Suomi 5.10.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.