Mainos

Liitto: Kalatalouspolitiikka uusiksi

Kalatalouden keskusliitto esittää, että maa- ja metsätalousministeriö asettaisi kiireellisesti laajapohjaisen työryhmän valmistelemaan EU:n kalastuspolitiikkaa.

EU:n nykyisessä kalastuspolitiikassa ei oteta keskusliiton mielestä riittävästi huomioon Suomen erityisoloja. Tällaisia ovat pitkä talvinen jääkausi, rikkonainen ja karikkoinen rannikko, sisävesikalastus ja pienimuotoinen elinkeinokalastus ja -jalostus.

Suomella on keskusliiton mukaan nyt ensimmäisen kerran mahdollisuus vaikuttaa EU:n kalastuspolitiikan sisältöön. Maaherra Hannele Pokan johtama keskusliiton valtuuskunta luovutti kannanottonsa ministeri Kalevi Hemilälle keskiviikkona.

Kalastuskorttivarat jaettava oikeudenmukaisesti

Kannanotossa muistutetaan myös viehekalastuslain vuoksi alentuneiden kalastuskorttivarojen kompensoinnista. Kalatalouden edistämiseen tarkoitetut varat vähenivät viehekorttilain vuoksi noin neljänneksellä eli kymmenellä miljoonalla markalla. Nämä varat olisi keskusliiton mielestä kompensoitava ensi vuoden budjetissa.

Viehekorttilaki sallii lähes rajoittamattoman kalastuksen kalastuskuntien vesillä. Kalavesien hoito on tullut entistä tärkeämmäksi, koska myös viehekortilla kalastavat harrastuskalastajat haluavat saalista.

Keskusliiton mielestä kalastuskuntien pitäisi saada edelleen neljäsosa kalastuskorttivarojen tuotosta. Järjestäytyneiden harrastuskalastajien oikeudenmukainen osuus korttivaroista olisi hieman alle viisi prosenttia.

Kalastuskunnat istuttavat nykyisin kaloja vesistöihin lähes 30 miljoonalla markalla vuodessa ja niiden tekemän talkootyön arvo on vähintään seitsemän miljoonaa markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.