Mainos

Liito-oravalaista kiista eduskunnassa

Kiista liito-oravan suojelulaista on yltynyt eduskunnan käsittelyssä.

Liito-orava

Eduskunta on erimielinen liito-oravien suojelupäätöksen antamiselle asetettavasta määräajasta. Eduskunnan "metsäpuolueessa" ei suostuttu ymmärtämään, miksi metsälakiin ei voida kirjata käsittelylle 30 vuorokauden määräaikaa.

Ympäristökeskuksille asetettava määräaika sisältyi maa- ja metsätalousvaliokunnan yksimieliseen mietintöön metsälain muuttamisesta. Ympäristöministeri Jan-Erik Enestam vaati kuitenkin määräajan siirrettäväksi luonnonsuojelulain puolelle, kokonaan poistettavaksi lain pykälistä ja siirrettäväksi perusteluihin. Pykälässä mainittaisiin vain päätöksen antamisesta "viipymättä" silloin, kun metsäkeskus on tehnyt ilmoituksen ympäristökeskukselle hakkuun aloittamisesta mahdollisella liito-orava-alueella.

Muutosta varten esitys tarvitsee vielä suuren valiokunnan käsittelyn, ja vastarintaa on luvassa. Liito-oravakysymyksistä kiisteltiin salissa illalla tuntikausia.

Suojelupäätöksiin ei haluta ongelmia

Enestamin vaatiman muutosesityksen teki maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila. Hän perusteli muutoksen tarvetta muun muassa sillä, että luontojärjestöt saattaisivat aktivoitua ja kannella EU:n komissiolle siitä, että näin lyhyessä määräajassa ei voida liito-oravan suojeluun liittyviä selvityksiä ja päätöksiä tehdä.

Maa-ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja perusteli menettelyä hallinnollisella hygienialla, johon eduskunta on joskus aiemminkin kiinnittänyt huomiota. Metsälaissa ei pitäisi antaa määräyksiä suojelupuolesta huolehtiville ympäristökeskuksille eikä luonnonsuojelulaissa metsäasioista vastaaville metsäkeskuksille, hän huomautti. Korkeaoja katsoi myös tietyn joustavuuden tarpeelliseksi käsittelyprosessissa.

Salista jo poistunut ympäristöministeri Enestam sai osakseen kovan syytösryöpyn eritoten RKP:n hallituskumppanin keskustan edustajalta Seppo Lahtelalta. Lahtela katsoi Enestamin syyllistyneen eduskunnan yksimielisen mietinnön ylikävelyyn. Hän väitti maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajan Sirkka-Liisa Anttilan joutuneen puolustamaan Enestamin ajamaa muutosta kaikkea muuta kuin mielellään ja vapaaehtoisesti.

Lahtela kyseli RKP:n aseman perään ja suositteli näyttämään puolueelle jo ovea hallituksessa. Tilalle hän kaipaili "ryhdikkäämpää joukkoa", kristillisdemokraatteja ja perussuomalaisia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.