Mainos

Liito-orava vaikuttaa kaavahankkeisiin

Tiukasti suojeltu liito-orava vaikuttaa vuosittain lukuisiin maankäyttöhankkeisiin eri puolilla maata. Kannan todellista laajuutta selvitetään parhaillaan, mutta ainakaan pikaisia muutoksia suojelumääräyksiin ei odoteta.

Liito-orava puhuttaa muun muassa Kuopiossa, missä se pani teknologiakeskuksen laajenemissuunnitelmat uusiksi.

Kuopion teknologiakeskus Kuopio Teknia tarvitsee lisätilaa. Sitä on tarjolla viereisen asevarikon mailla. Rehevästä metsiköstä löytyy kuitenkin merkkejä liito-oravasta. Papanat kertovat, että tässä voi olla liito-oravan pesäpuu. Tänne suunnitellaan kerrostaloja vieri viereen ja uutta tietä.

- Se että Pohjois-Savon ympäristökeskus kulkisi ihan tästä oletetun pesäpuun juurelta ei varmaan ole mahdollista nykyisten säännösten mukaan, alueidenkäyttöpäällikkö Patrick Hublin kertoo.

Ympäristökeskus on sitä mieltä, että oravaselvitys olisi pitänyt tehdä ennen mitään muita suunnitelmia. Kaupungin kaavoitusosasto puolustautuu.

- Tämän teknologiakeskuksen nurkalla oli kyse armeija-alueesta, jota ei pystytty aikaisemmin tutkimaan kuin tänä keväänä, kaavoituspäällikkö Leo Kosonen sanoo.

Kuopiossa liito-orava on otettu jo huomioon uutta Saaristokatua suunniteltaessa puita säästämällä. Sen sijaan täällä Pirttiniemessä orava yllätti pari vuotta sitten ja katu jätettiin suosiolla aiottua lyhyemmäksi. Kompromissia etsitään myös teknologiakeskuksen tapauksessa.

Liito-oravan vaikutus maankäyttöhankkeisiin on tuttua lukuisissa kunnissa. Valtakunnallisesti selvitetään nyt ilmeisesti laikkumaisen kannan todellista laajuutta. Vaikka liito-orava saattaa hyvinkin olla yleisempi kuin on uskottu, ei suojelua helposti höllennetä.

Kun liito-orava ja ihminen asustavat jo nyt joka tapauksessa naapureina, päästään useimmiten ratkaisuun jossa molemmat voivat olla tyytyväisiä. Hankaluuksia syntyy lähinnä siellä missä orava liitelee pienellä asutuksen sisään jäävällä alueella.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 14.05.2004).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.