Mainos

Liikunta yhä paras Alzheimerin jarru

Liikunnalla voi ehkäistä merkittävästi Alzheimerin-taudin puhkeamista. Neurologian professorin Hilkka Soinisen mukaan liikunnan vaikutus on suurin ihmisillä, joiden suvussa esiintyy perinnöllistä Alzheimerin-tautia. Liikunnan lisäksi terveellinen ruoka sekä sosiaalinen ja älyllinen elämä ehkäisevät muistin sairautta.

- Se mikä tekee hyvää sydämelle, tekee hyvää myös aivoille, tiivistää Soininen.

Kuopion yliopistossa dementiaa ja Alzheimeria tutkiva Soininen saa tämänvuotisen Pohjola- ja Suomi -yhtiöiden lääketieteen palkinnon.

Soininen on keskittynyt muun muassa näiden muistin sairauksien syiden etsimiseen, hoitoon sekä taudin tunnistamiseen. Alzheimer on merkittävin dementian aiheuttaja.

- Jos voisimme siirtää dementian ilmaantumista viidellä vuodella, me vähentäisimme dementian esiintyvyyttä 50 prosentilla.

Tunnistaminen taas auttaisi nykyisten hoitokeinojen kohdistamista juuri riskiryhmiin. Vaikka lääkkeitä on ollut käytössä kymmenisen vuotta, voidaan dementian etenemistä vain hidastaa, siksikin ennaltaehkäisy on tärkeää.

Perintötekijöiden ohella Alzheimerin puhkeamiseen vaikuttavat ihmisen elämäntavat. Samoja riskitekijöitä löytyy myös sydän- ja verisuonitautien takaa. Sydän- ja verisuonitaudit ovat myös dementian riskitekijä.

Kuopiossa on panostettu paljon Alzheimerin-taudin varhaiseen tunnistamiseen. Ennakoivia merkkejä on etsitty muun muassa selkäydinnesteestä sekä aivojen magneettikuvista. Tunnistamista sivuaa osin myös tänä vuonna alkava seurantatutkimus. Siinä seurataan, miten elämäntapojen kohentaminen vaikuttaa muistiin.

Suomessa on nyt 120 000 dementiapotilasta ja heidän määränsä arvioidaan nelinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä.

Professori Soinisen saaman palkinnon arvo on 20 000 euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.