Liikunta on himourheilijan uskonto ja huume

Uskonto on oopiumia kansalle, kirjoitti Karl Marx 1800-luvulla. Liikunta on puolestaan nykypäivän himourheilijalle huumeeseen ja uskonnonharjoittamiseen verrattavissa olevia asioita, sanoo dosentti Kalervo Ilmanen Jyväskylän yliopistosta.

Kuntotestauksen neuvottelupäivillä torstaina puhunut Ilmanen on elävä esimerkki siitä himourheilijoiden marginaaliryhmästä, joka harrastaa liikuntaa useita tunteja viikossa.
- Tämä on kuin uskonnon harjoittamista. Tämä on elämäntapa, sillä elämä menee eteenpäin harjoittelun ehdoilla. Tätä on tehtävä säännöllisesti selkeä päämäärä mielessä, Ilmanen sanoo.

Himourheilijan päämäärä voi olla esimerkiksi itsensä ylittäminen, kilpailu muiden kanssa tai menestyminen tietyssä kilpailussa.
- Jatkuvaan rasitukseen tottuu ja sitä kaipaa. Kun edellisenä päivänä on tehnyt hyvän harjoituksen, on olo hyvin nukutun yön jälkeen suorastaan euforinen, Ilmanen hehkuttaa.

Himourheilu on itsekeskeistä toimintaa

Syitä harjoittelun siirtymisestä "hulluuden rajamaille" Ilmonen listaa omasta kokemuksestaan.
- Lapsuudessa harrastin jo kaikkea mahdollista. Kisailu muuttui pikku hiljaa kilpailuksi. Kilpailuvietti on säilynyt, vaikka ikää on tullut lisää, 53-vuotias Ilmanen sanoo.

- Himoharjoittelussa saa olla rauhassa itsensä ja luonnon kanssa ilman kännykkää. Samalla saa jättää arkielämän huolet taakse. Elämä harjoittelun ehdoilla on kieltämättä narsistista, dosentti myöntää.

Ilmosen mukaan himourheilun vaaratekijänä on sosiaalisen elämän köyhtyminen.
- Varsinkin läheiset ihmissuhteet kärsivät, hän sanoo.

Linkki muihin urheilijoihin on sitä vastoin elintärkeä. Heidän kanssaan analysoidaan läpi muun muassa kilpailusuoritukset. Myös omien suoritusten vertaaminen omaan ikäryhmään on mielenrauhan kannalta tärkeä. Muuten vanhenemisen tuoma tulosten luonnollinen heikentyminen voisi laukaista paniikkihälytyksen. Entäpä, jos nykypäivän Narkissos ei saakaan päivittäistä liikunta-annostaan?

- Siitä seuraa masentumista ja hermostuneisuutta, joka säteilee puolestaan ympäristöön, Ilmanen kiteyttää.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat