Mainos

Liikunta koukuttaa jo lapsena

Liikuntaa harrastavat suomalaiset aloittavat harrastuksensa jo lapsena. MTV:n uutisten nettikyselyyn vastanneista kaksi kolmasosaa on aloittanut liikuntaharrastuksen ennen täysi-ikäisyyttä, ja heistä suurin osa jo alle kymmenvuotiaana.

Aikuiset aloittavat liikunnan useimmiten pakon edessä, terveydellisistä syistä ja osana elämäntaparemonttia. Muiksi liikunnan aloittamisen syiksi vastaajat ilmoittavat muun muassa koiran ulkoiluttamisen, kumppanin painostuksen, stressinpoiston sekä laihduttamisen.

Yksilölajit jyräävät

MTV:n uutisten netissä toteutetun kyselyn olivat löytäneet lähinnä aktiiviset liikkujat, sillä suurin osa vastaajista kertoo harrastavansa liikuntaa neljä tai viisi kertaa viikossa.

Selvä enemmistö vastaajista liikkuu yli neljä tuntia mutta alle seitsemän tuntia viikossa. Yli seitsemän tuntia viikossa harjoittelevia on yhtä paljon kuin kahdesta neljään tuntia harjoittelevia eli noin 22 prosenttia.

Saman kyselyn valossa näyttää siltä, että suomalaiset liikkuvat mieluummin yksin kuin ryhmässä. Peräti 76 prosenttia vastaajista kertoo, ettei harrasta ryhmäliikuntaa lainkaan.

Ylivoimaisesti eniten kyselyyn vastanneet harrastavat kävelyä, punttisalia ja pyöräilyä. Myös hölkkä, hiihto sekä venyttely ovat suosittuja liikuntamuotoja. Merkittävä on hyötyliikunnankin osuus. Liki 60 prosenttia vastaajista kertoo kartuttuvansa liikuntasaldoaan esimerkiksi siivoamalla tai lumitöillä.

Harva lopettaa alkuinnostuksen jälkeen

Kyselyyn vastanneet ovat panneet merkille liikunnan monet suotuisat vaikutukset. Kolme neljästä sanoo kuntonsa kohentuneen. Liki kaksi kolmesta kertoo myös henkisen hyvinvointinsa parantuneen. Liikunnan positiivisina seurauksina mainitaan myös lisääntynyt virkeys ja parantunut uni. Seuraavaksi eniten mainintoja saavat laihtuminen ja kiinteytyminen.

Liikunnan parissa jatketaan samoista syistä kuin on aloitettukin. Valtaosalle liikunta näyttää muodostuneen elämäntavaksi. Terveydelliset syyt ovat toiseksi yleisin jatkamisen peruste. Sitten mainitaan ulkonäkö, "akkujen lataaminen" ja liikunnan riemu.

Vain ani harva kertoo lopettaneensa liikkumisen alkuinnostuksen jälkeen. Kyselyyn vastanneista kaksi prosenttia ilmoittaa lopettaneensa liikuntaharrastuksen.

Miksi suomalaiset harrastavat liikuntaa -kyselyyn vastasi MTV:n uutisten nettisivuilla yhteensä 474 ihmistä maaliskuun kolmannella viikolla.

Katso Mari Karppisen juttu

Liikkuessa pieni hikoulu on hyväksi.

Katso UKK-instituutin johtajan Tommi Vasankarin haastattelu (Huomenta Suomi 29.3.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.