Mainos

Liikunnan puutteessa syy - lasten käsimurtumat yleistyneet?

Lasten kyynärvarsimurtumat ovat lisääntyneet roimasti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana, ilmenee tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Kyynärvarren ja olkavarren murtumat ovat lisääntyneet yli kolmanneksella samalla kun muut murtumat, kuten käsi- ja jalkaterämurtumat ovat vähentyneet.

Tutkija Mervi Mäyränpään mukaan syytä kyynärvarsimurtumien lisääntymiselle ei tiedetä, mutta taustalla saattaa olla lasten liikunta-aktiivisuuden vähentyminen.

-Samaan aikaan touhumurtumat, kuten sormi- ja varvasmurtumat ovat vähentyneet. Voi siis olla, että samanlaiset tapaturmat johtavat nykyään vakavampiin kyynärvarsimurtumiin, kun tasapaino ja koordinaatio ovat huonommat eikä luusto ole vahvistunut vähäisemmän liikunnan takia.

Tutkimuksen mukaan suurin osa murtuman saaneista lapsista oli saanut D-vitamiinia alle nykyisen suosituksen. Luustolle tärkeän kalsiumin imeytyminen on riippuvainen D-vitamiinista. Myös kalsiumin saannissa oli puutteita.

Tutkimusaineisto kerättiin vuoden 2005 aikana. Tänä aikana helsinkiläislapsilla oli yhteensä 1400 murtumaa. Näistä yli kolmannes oli kyynärpään ja ranteen välillä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.