Liikkumattomuus maksaa jopa 400 miljoonaa

Etenkin suomalaisnuoret liikkuvat liian vähän. Työ- ja kauppamatkat taittuvat nykyään useimmiten autolla, mikä vähentää terveysliikuntaa.

Liian vähäinen liikunta aiheuttaa Suomessa arviolta jopa 400 miljoonan euron vuotuiset kustannukset. Lihavuuden aiheuttaman diabeteksen hoitokustannukset ovat vielä suuremmat.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan puolet kuluista kertyy sairauspoissaoloista ja työn tuottavuuden heikentymisestä. Loput ovat terveydenhuolto- ja sosiaalimenoja.

-Ihmisten vähäinen liikkuminen ei ole yksin ihmisten omaa syytä, vaan se on yhteiskunnan rakenteiden muuttumista: automatisoitumista, autoistumista, tietokoneistumista. Me ajamme lyhyitäkin matkoja autolla ja samalla yhdyskuntarakenne on hajaantunut. Esimerkiksi ajamme työmatkatkin autolla ja kaupat ovat kaukana, koska lähikaupat ovat kuolleet. Syitä on hyvin monia, ei pidä vain sanoa, että ihmiset ovat tulleet laiskoiksi, UKK-instituutin johtaja Mikael Fågelholm sanoo.

Työikäisistä miehistä joka toinen ja naisista joka kolmas on ylipainoinen. Noin kolmannes suomalaisista liikkuu terveytensä kannalta liian vähän. Vähiten liikkuvat 35-54-miehet. Lapset ja nuoret liikkuvat aktiivisesti, mutta kokonaisliikunta vähenee selvästi 12 ikävuoden jälkeen.

Suomalaiset liikkuvat kevyen liikenteen väylillä

Opetusministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö julkaisivat tänään yhteisen katsauksen nimeltä Liikunta - hyvinvointipoliittinen mahdollisuus. Tutkimuskatsauksen toteutti UKK-instituutti.Nämä tiedot liikkumattomuudesta ja sen hinnasta ovat peräisin tästä katsauksesta.

Katsaukseen sisältyy lisäksi kehittämisehdotuksia, jolla kansa saataisiin liikkumaan enemmän. Valtioneuvoston pitäisi laatia uusi periaatepäätös terveysliikunnan edistämiseksi. Esimerkiksi kunnissa pitäisi kaavoittaa liikuntaa kannustavia lähiympäristöjä ja liikuntaympyrän laatimista vanhan ruoka-aineympyrän malliin pitäisi miettiä.

Kevyen liikenteen väylät ovat suomalaisten tärkein liikuntapaikka, joten niiden kunto ja kattavuus on ratkaisevan tärkeää arkiliikunnan edistämisessä.

(MTV3/Varpu Helpinen)

Lue myös:

    Uusimmat