Mainos

Liikennevakuutuksiin tulossa tuntuva korotus

Liikennevakuutuksiin on tulossa tuntuva korotus ensi vuonna. Maksuja nostaa lakisääteisille vahinkovakuutuksille kaavailtu takuujärjestelmä. Johtaja Lea Mäntyniemi Suomen vakuutusyhtiöiden keskusliitosta SVK:sta kertoi, että takuujärjestelmä korottaisi ajoneuvojen pakollista vakuutusmaksua 10 prosenttia ensi vuonna.

Liikennevakuutusten korotuspaineita nostaa myös vahinkojen lisääntyminen. Se johtuu liikennemäärien kasvusta, kun yleinen taloudellinen tilanne on kohentunut. Jo ilmoitetut korotukset ovat vaihdelleet 5:stä 8 prosenttiin.

Korotusten myötä 600 markan liikennevakuutus kallistuisi vajaat 100 markkaa. Tällainen vakuutus on keskimäärin niillä, joilla on 70 prosentin bonus.

Kaavaillulla takuujärjestelmällä varataan rahaa siltä varalta, että jokin vakuutusyhtiö menisi konkurssiin. Siitä koituva rasitus nostaa vakuutusmaksuja vain yhtenä vuonna. Lisämaksuja tulisi konkurssin sattuessa.

Uusi laki on tarkoitus saada voimaan ensi vuoden alussa. Esitys on jo annettu eduskunnalle, mutta se ei ole vielä käsitellyt sitä. Takuu on tulossa liikenne-, potilas- ja lakisääteisille tapaturmavakuutuksille. Ennakkopotti kerättäisiin vain liikenne- ja tapaturmavakuutuksista. Kerättävä summa on yhteensä noin 420 miljoonaa markkaa.

Pakollisten tapaturmavakuutusten maksu nousisi ensi vuonna 9 prosenttia. Tämän vakuutuksen maksavat työnantajat. Vakuutuksella korvataan työntekijöiden työtapaturmat ja ammattitaudit.

Lähivakuutuksen toimitusjohtaja Simo Castrén muistutti, että liikennevakuutukset ovat kolmen viime vuoden aikana halventuneet yli 30 prosenttia. Tätä nykyä vakuutusyhtiöt voivat itse määritellä liikennevakuutusmaksunsa, mutta lain mukaan ne eivät saa hakea niillä voittoa.

Castrénin mukaan melko uusi järjestelmä aiheuttaa vielä jonkin verran totuttelua yhtiöissä, jotta vakuutusmaksut ja sattuneet vahingot vastaavat toisiaan. Lamavuosina onnettomuuksia sattui vähemmän, koska liikennekin vähentyi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.