Mainos

Liikennevahingot lisääntyneet

Liikennevahingot ovat lisääntyneet muilla paitsi kaikkein nuorimmilla autoilijoilla.

Keski-ikäisten autoilijoiden aiheuttamat liikennevahingot ovat lisääntyneet. Vuoden 1997 jälkeen ovat 41-60-vuotiaiden kuljettajien aiheuttamat liikennevahingot lisääntyneet 15 prosenttia. Turmat ovat lisääntyneet myös ikäryhmässä 22-40-vuotiaat. Tässä ryhmässä liikenneturmat olivat yleistyneet samana ajanjaksona 11 prosenttia. Molemmissa ikäryhmissä vahinkojen lisäys on tapahtunut liukkailla keleillä.
Asia käy ilmi vuoden 1999 liikennevahinkotilastosta.

Alle 22-vuotiaiden aiheuttamat liikennevahingot ovat sen sijaan pysyneet lähes samassa viimeisten viiden vuoden aikana. Näin siitä huolimatta, että uusien kuljettajien lukumäärä on tänä aikana kasvanut selvästi. Kokonaisuutena liikennevahingot lisääntyivät vuodesta 1997 10 prosenttia.

Turvavyö tärkeä väline

Liikennevakuutuskeskus toteaa, että uusien henkilöautojen parantuneet turvaratkaisut ovat vähentäneet

selvästi vammautumisia. Jos kaksi henkilöautoa ajaa yhteen, on vammautumisriski vuosina 1984-1990 käyttöön otetuissa autoissa noin 50 prosenttia suurempi kuin vuosien 1997-1999 automalleissa.

Tilastojenkin valossa turvavyö on tärkeä suojaväline. Turvavöiden käyttämättä jättäminen näkyy taksinkuljettajien vammautumisen riskissä. Taksinkuljettajien vammautumisen riski oli taajamissa yli kaksinkertainen ja taajamien ulkopuolella lähes kolminkertainen verrattuna kuljettajiin, jotka ajavat vastaavalla yksityisautolla.

Vuonna 1999 sattui liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista 84 prosenttia taajamissa ja 16 prosenttia haja-asutusalueella. Kuivalla kelillä vahingoista sattui 50 prosenttia, vetisellä 10 prosenttia sekä lumisella ja jäisellä kelillä 40 prosenttia. Vakuutusyhtiöt korvasivat liikennevakuutuksen perusteella vuonna 1999 kaikkiaan 89180 liikennevahinkoa. Tieturmissa vammautui vuoden aikana 15 330 henkeä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.