Mainos

Liikenneturvallisuus heikentynyt

Tieliikennekuolemat ovat Liikenneturvan mukaan lisääntyneet hälyttävästi. Liikenteessä menehtyneiden määrä on ensimmäistä kertaa tällä vuosikymmenellä ylittänyt tavoitetason. Kesäkuussa tapahtunut käänne huonompaan jatkui koko kesän. Elokuussa tieliikennekuolemia oli poikkeuksellisen paljon eli 55. Mikäli kehitys jatkuu samanlaisena vuoden loppuun asti, liikenteessä kuolee tänä vuonna yli 410 ihmistä. Viime vuonna liikenteessä menehtyi 400 ihmistä.

Erityisesti ovat lisääntyneet henkilö- ja pakettiautoliikenteen kuolemat. Ikäryhmistä synkimmät ovat ikääntyneimpien, yli 65-vuotiaiden kuljettajien ja matkustajien liikennekuolematilastot. Myös 50-64-vuotiaiden henkilö- ja pakettiauton kuljettajien ja matkustajien kuolemien määrä on viime vuosina siirtynyt tavoitetason väärälle puolelle.

Jalankulkijoiden, polkupyöräilijöiden ja mopoilijoiden kuolemat ovat sen sijaan vähentyneet tavoitteen mukaisesti kaikissa ikäryhmissä. Erityisesti ovat vähentyneet ikääntyneiden jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kuolemat.

Liikenneturvan mukaan maanteillä liikkuu aiempaa selvästi enemmän autoilijoita, joiden ylinopeus on yli kymmenen kilometriä tunnissa. Tämä näkyy lisääntyneissä ulosajoissa ja nokkakolareissa, joissa syynä on ajoneuvon hallinnan menettäminen liian suuren tilannenopeuden vuoksi. Taajamissa noin puolet autoilijoista ajaa ylinopeutta.

Liikenneturva käynnistää lähiviikkoina kampanjan, jolla kansalaisia muistutetaan itsehillinnän, toisten huomioon ottamisen ja sääntöjen noudattamisen merkityksestä liikenteessä. Liikenneministeriössä valmistellaan parhaillaan uutta viisivuotissuunnitelmaa tieliikenteen turvallisuuden parantamiseksi. Keväällä valmistuvan suunnitelman tavoitteena on, että vuoteen 2005 mennessä liikennekuolemien määrä putoaisi 250:een.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.