Mainos

Liikenneturva: Nykyinen promilleraja väärä viesti nuorille

Liikenneturvan mukaan ministeri Anu Vehviläisen(kesk.) ehdotus nuorten promillerajan laskusta ei tullut yhtään liian aikaisin: Liikenneturva on vaatinut samaa jo viime vuodesta lähtien.

Useissa tutkimuksissa on Liikenneturvan mukaan osoitettu, että uusilla kuljettajilla on muita suurempi onnettomuusriski jo silloin, kun alkoholia on nautittu vähän. Alkoholi vaikuttaa voimakkaimmin niihin kuljettajan taitoihin, jotka eivät vähäisen ajokokemuksen takia ole vielä automaattisia. Uusista kuljettajista noin 80 prosenttia on nuoria.

Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Sirpa Rajalinin mukaan uusilla kuljettajilla voi kestää jopa seitsemän vuotta päästä samalle ajotaitotasolle muiden kuljettajien kanssa, ja siksi alhaisempi promilleraja uusille ajokortin haltijoille olisi paikallaan.

- Rattijuopoista on nuoria noin kymmenes, mutta kuolemaan johtaneissa rattijuopumusonnettomuuksissa nuorten osuus oli jo neljännes. Rekkakuskit kyllä pysyvät siellä rekan nupissa humalassakin, mutta nuorilla alkoholi haittaa ajamista enemmän, Rajalin kertoi.

Nykyinen 0,5 promillen raja onkin Liikenneturvan mukaan väärä viesti, koska vähän nauttineena ajamisesta on tullut lähestulkoon hyväksyttyä.

Pari vuotta sitten tehdyssä kyselyssä puolet 18-24-vuotiaista kuljettajista oli sitä mieltä, että ajotaito ei heikkene yhtään yhden oluen juomisen jälkeen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.