Mainos

Liikennepäästöjä halutaan leikata lähes 3 miljoonaa tonnia

Liikenneministeriö esittelee tänään ilmastopoliittisen ohjelmansa. Tavoitteena on leikata liikenteen päästöjä vuositasolla 2,8 miljoonaa tonnia vuoteen 2020 mennessä.

Tavoitetta voi pitää kunnianhimoisena, sillä liikennepäästöt ovat tällä hetkellä 14 miljoonaa tonnia. Liikenteen osuus Suomen kasvihuonekaasupäästöistä on lähes viidennes.

Liikenneministeri Anu Vehviläisen mukaan henkilöautoilla on merkittävä rooli päästöjen leikkaamisessa.

- Liikenteen päästöistä 90 prosenttia tulee tieliikenteestä ja tieliikenteen päästöistä puolestaan 60 prosenttia tulee yksityisautoiluista, MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Vehviläinen luettelee.

Suomessa on eurooppalaisittain poikkeuksellisen vanha autokanta ja tämä näkyy myös päästöissä. VTT:n ja liikenne- ja viestintäministeriön asiantuntijatahojen laskelmien mukaan 2,8 miljoonan tonnin päästöleikkaus saavutetaan autokannan vaihtamisella.

Nykyään suomalaisautojen keskimääräiset päästöt ovat 163,5 grammaa kilometriltä. Tavoitteena on laskea päästöjä 130 grammaan ja uusien autojen osalta jopa alle 100 grammaan.

Vehviläinen myöntää tavoitteen haastavaksi, mutta luottaa sen toteutumiseen.

- Me uskomme siihen, että kuluttajat tulevat yhä tietoisemmaksi ilmastoasioista ja haluavat vaihtaa itselleen pienempipäästöisen auton. Tämä taloudellisesti hankala tilanne sotkee varmasti vähän tätä kuluttajakäyttäytymistä, mutta onhan meillä aikaa 10 vuotta, Vehviläinen toteaa.

Katso liikenneministeri Anu Vehviläisen haastattelu (Huomenta Suomi 17.03.2009)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.