Mainos

Liikenneministeri puuttuu TIR rekkojen kuljetuskieltoon

Liikenneministeri Matti Aura toivoo, että Venäjä luopuisi suunnittelemastaan TIR-kuljetuskiellosta. Venäjän tulli aikoo kieltää ajoneuvojen, televisioiden, huonekalujen ja suklaan TIR-kuljetukset perjantaista lähtien.

TIR-järjestelmä luotiin aikanaan helpottamaan kansainvälisiä kuljetuksia: TIR-rekat ylittävät rajat ilman aikaavieviä tarkastuksia, sillä ne sinetöidään lähtöpisteessä ja tullataan vasta määränpäässä. Liikenneministeri Matti Aura puuttui TIR-ongelmaan Pietarissa tiistaina alkaneessa kansainvälisessä konferenssissa, jossa hahmoteltiin Euroopan ja Aasian välisen liikenteen kehitysnäkymiä. Venäjän kaavailema TIR-kuljetuskielto merkitsisi suuria vaikeuksia suomalaisille kuljetusalan yrittäjille, sillä melkein puolet suomalaisrekkojen Venäjälle viemästä tavarasta joutuisi kieltolistalle.

Suomen kuorma-autoliiton viestintäpäällikön Juha Norppa-Rahkolan mukaan mahdollinen kuljetuskielto merkitsisi suomalaisille kuljetusalan yrittäjille kovempaa hintakilpailua, henkilökunnan lomautuksia, irtisanomisia ja aikanaan mahdollisesti myös konkursseja.

EU vastustaa

Myös EU vastustaa Venäjän suunnitelmaa livetä kansainvälisen TIR-järjestelmän pelisäännöistä. EU:n komission liikenteestä vastaavan pääosaston pääneuvonantaja Kerstin Sterner sanoi Pietarissa, että kieltopäätös tietäisi ongelmia myös Venäjälle. EU ja Venäjä neuvottelevat edelleen asiasta. Sterner ei halunnut tiistaina edes pohtia, mitä seurauksia mahdollisella kieltopäätöksellä olisi EU:n ja Venäjän kauppasuhteille.

Venäjän uusi liikenneministeri Sergei Frank ei myöskään suostunut tiistaina ottamaan kantaa asiaan. Tiettävästi Frank neuvottelee keskiviikkona Venäjän tullin edustajien kanssa tilanteesta. Kansainvälinen maantiekuljetusjärjestö (IRU) on aiemmin uhannut sulkea venäläiset kuljetusliikkeet TIR-järjestelmän ulkopuolelle, jos Venäjä ei peräänny.

Myös Suomen viranomaiset ovat varautuneen vastatoimiin. TIR-kiellon voimaanastuminen merkitsisi mm. sitä, että kieltolistalle joutunutta tavaraa hakevat venäläisrekat joutuisivat suomalaissatamissa ja -raja-asemilla perusteellisen tarkastuksen kohteeksi. Venäjä on jo pariin otteeseen lykännyt TIR-kuljetuskieltoa, jonka taustalla ovat ns. kaksoislaskutukseen liittyvät ongelmat. Venäjän tullia kismittää se, että osa tullimaksuista jää siltä saamatta. Se, toteutuuko TIR-kielto nyt, jää viimehetken neuvottelujen varaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.