Mainos

Liikennelakon sovittelu keskeytettiin

Pääkaupunkiseudun joukkoliikennelakon sovittelu keskeytettiin vähän ennen puoltayötä. Kiistan osapuolet jatkavat neuvotteluja tänään iltapäivällä valtakunnansovittelijan toimistossa.

Myöskin palolakon sovintoneuvottelut päättyivät aiemmin illalla tuloksettomina. Piirisovittelija Esa Lonka ei paljastanut yksityiskohtia lauantain neuvotteluista. Hänen mukaansa mitään ratkaisevaa uutta kerrottavaa sovittelusta ei ollut.

Lonka ei osannut arvioida, onko sovun synty mahdollista maanantaihin mennessä. Hän ei myöskään halunnut ennakoida milloin sovintoehdotus jätetään.
-Vaikeuksia on varmasti selvitettävänä, Lonka totesi.

Kunta-alan ammattiliiton KTV:n puheenjohtaja Jouni Riskilä (sd.) kertoi ennen sovittelun alkamista, että aiemmin iltapäivällä käydyissä keskusteluissa oli saavutettu lievää edistymistä. Riskilä ja Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n puheenjohtaja Kauko Lehikoinen (sd.) muistuttivat, että ratkaisun pitäisi syntyä hyvissä ajoin sunnuntaina, jotta taattaisiin liikenteen häiriötön käynnistyminen maanantaina ja vältettäisiin rautateitä ja lentoliikennettä uhkaavat tukitoimet.

Lehikoisen mukaan oli vaikea arvioida, onko neuvotteluissa edistytty vai ei, koska suoraa kosketusta työnantajaan ei ole ollut pitkään aikaan.
-Peruskysymykset ovat edelleen auki, Lehikoinen sanoi. Sovittelun alkajaisiksi tänään työantajapuoli kehotti kuljettajia edustavia järjestöjä lopettamaan laittoman lakon. Työtuomioistuin totesi perjantai-iltana työtaistelun laittomaksi ja langetti kuljettajia edustaville liitoille suuret hyvityssakot.

Autoliikenteen työnantajaliiton toimitusjohtaja Hannu Parvela kiisti näkemyksen, jonka mukaan tukitoimet edistäisivät ratkaisun syntymistä. Parvelan mukaan ne ovat vain vaikeuttaneet neuvotteluja.
-Tällä en tarkoita sitä, etteikö ratkaisu olisi mahdollinen sunnuntain aikana, Parvela totesi.

Kiista paisui periaateriidaksi

Viikonlopun neuvotteluissa on paljon pelissä, sillä lakon ratkaisun ennakoidaan heijastuvan muihinkin kilpailuttamiseen liittyviin riitoihin. Lyhyellä varoitusajalla jätetty paikallinen lakkovaroitus on viikossa paisunut periaatekiistaksi, joka jatkuessaan kiristää keskusjärjestöjen välejä ja lamaannuttaa lisää liikennettä.

Panokset kovenivat perjantaina, kun SAK:laiset Veturimiesten liitto ja Ilmailualan unioni ilmoittivat tukitoimistaan lakossa oleville kuljettajille. Suuri osa pääkaupunkiseudun rautateiden lähiliikenteestä ja Finnairin reittilennot pysähtyvät maanantaiaamuna kello 4, jos sopua ei löydy.

Teollisuuden TT:n varatoimitusjohtaja Tapani Kahri tuomitsi perjantaina lakon katsoen jupakan paisuneen kohtuuttomiin mittoihin. Samalla Kahri patisti SAK:ta puuttumaan jäsenliittojensa menettelyyn ja ryöpytti samalla puheenjohtaja Lauri Ihalaista (sd.), joka on hänen mukaansa asettunut tukemaan kuljettajien vaatimuksia. Keskusjärjestöt seuraavat neuvotteluja taustalla tarkasti. Sekä työnantajien talossa Etelärannassa että SAK:n tiloissa Hakaniemessä on varauduttu kokoontumaan tilanteen takia sunnuntaina.

Lehikoinen: Ratkaisua ei siirretä työryhmään

AKT:n Kauko Lehikoinen on sitä mieltä, että lakkoon on sotkettu periaatteellista puolta liikaakin.
-Ei meillä ole mitään kilpailua vastaan, mutta haluamme vaikuttaa siihen, että palkkoja ja muita elementtejä ei menetetä työantajan vaihtuessa, hän sanoi.

Lehikoinen on sitä mieltä, että lakon mahdollisesti päättävä ratkaisu ei välttämättä toimi ennakkotapauksena kaikille aloille, mutta kuljetusalalle sillä on suuri merkitys. Lehikoisen mukaan sellaiseen ratkaisuun työtekijäpuoli ei suostu, että asiat siirrettäisiin erillisen työryhmän myöhemmin ratkaistavaksi.

Lehikoinen sanoo yllättyneensä siitä, että yleinen mielipide on ollut vahvasti kuljettajien työtaistelun puolella. Etukäteen kuljettajajärjestöt olivat varautuneet toisenkinlaiseen palautteeseen.

Työtaistelu on pysäyttänyt Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten paikallisliikenteen linja-autot vain muutamaa poikkeusta lukuunottamatta sekä metron ja raitiovaunut kokonaan. Lakkoon osallistuu noin 3300 kuljettajaa.

Palolakon sovittelu tulokseton

Palomiesten lakon lopettamiseen tähtäävät neuvottelut päättyivät tänään tuloksettomina. Niitä jatketaan huomenna valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen johdolla.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.