Mainos

Liikennekuolemat olisivat monesti estettävissä

Pääsiäisen ruuhkissa voi aina sattua isoja ja pieniä onnettomuuksia. Perusensiaputaidot voivat olla ratkaisevia ihmishenkien säilyttämiseksi.

SPR:n ensiapukouluttaja Kristiina Myllyrinne tietää, että jopa kolmannes kolareiden kuolemantapauksista olisi vältettävissä, mikäli loukkaantuneen hengitystiet avattaisiin. Usein vain leukaa ojentamalla varmistetaan ihmisen peruselintoiminto ja sitä myöten kenties henkikin.

- Toki, jos ihminen sattuu kolaripaikalle, on muistettava auttamistilanteessa myös oma turvallisuus. Auttajasta, joka on itse seuraava uhri, ei ole lopulta hyötyä, sanoo Myllyrinne.

Rohkeus ennen kaikkea

Myllyrinteen mukaan ihmisillä on kyllä ensiaputaitoja, mutta rohkeus auttaa on se haasteellisin tekijä. Ensiapukurssien suurin tehtävä on auttamisvalmiuden lisääminen. Ensiaputoimenpiteet itsessään ovat lopulta yksinkertaisia.

Ilman kurssejakin ihmisten tulisi kuitenkin ymmärtää, että mikäli he huomaavat jonkun olevan avuntarpeessa, ei pitäisi jäädä odottamaan, vaan lähteä rohkeasti auttamaan.

- Ei pidä kävellä ohi ja ajatella, että kyllä joku muu auttaa. Varsinkin, jos loukkaantunut kykenee puhumaan, tilanne on hallinnassa. Kommunikaation ollessa hankalaa kannattaa soittaa hätäkeskukseen, Myllyrinne neuvoo.

Ennakointi tärkeintä

Konkreettisia hätätilanteita, missä on selvitty perusensiaputaidoilla, ovat muun muassa tukehtumisvaarat ravintoloissa sekä sairauskohtaukset.

- Ensi näkemältä sairauskohtauksen saanut henkilö on saattanut vaikuttaa humalaiselta, mutta ensiaputaidot tunteva on ymmärtänyt tilanteen olevan toinen, Myllyrinne kertoo.

Monesti ihmiset pelkäävät auttamista hätätilanteissa, koska he epävarmuudessaan pelkäävät vahingoittavansa loukkaantunutta.

- Jos ihminen puhuu, hän osaa itse ehkä kertoa, millaista apua hän tarvitsee. Jos puhe on epäselvää tai mitään kontaktia ei saa, kannattaa soittaa 112:een, opastaa Myllyrinne.

Myllyrinne toivoo, että toisaalta ensiaputaitoja ei kukaan koskaan tarvitsisi. Hän tarkoittaa sitä, että tilanteiden ennakointi on kaikkein tärkeintä vaaratilanteiden välttämiseksi. Pääsiäisruuhkien aikanakin kannattaa ajella kiireettömästi ja välttää vaaratilanteita.

Lue myös:

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja