Mainos

Liikennekuolemat kasvoivat viime vuonna

Liikennekuolemat lisääntyivät alueellisesti eniten Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä. Ikäryhmittäin tarkasteltuna liikennekuolemia sattui entistä enemmän nuorten keskuudessa.

Aiempaa useampi suomalainen menehtyi viime vuonna liikenneonnettomuuksissa. Tilastokeskuksen poliisilta keräämien ennakkotietojen mukaan liikenneonnettomuuksissa kuoli 425 ihmistä, mikä oli 36 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Mustin kuukausi liikenteessä oli heinäkuu, jolloin 58 ihmistä menehtyi. Vähiten kuolonuhreja oli syyskuussa, 22. Tavallisesti synkän joulukuun aikana liikenteessä menehtyi edellisvuotista vähemmän ihmisiä. Joulukuun liikenteessä kuoli 33 ihmistä eli viisi vuoden 2000 lukemaa vähemmän.

Joululiikenteessä kirjattiin myös aiempaa vähemmän loukkaantumisia. Koko vuoden aikana liikenneonnettomuuksissa loukkaantui 8311 ihmistä. Loukkaantuneita oli 173 vähemmän kuin vuonna 2000.

Liikenneturvan tietopalvelupäällikkö Jukka Vierimaan mukaan liikennekuolemien kasvu on kuitenkin osaksi näennäistä ja kasvuluvut selittyvät tilastoharhalla.

-Noin pidemmällä aikavalillä, jos katsotaan taaksepäin 4 - 5 vuotta nämä luvut ovat aika tyypillisiä, toteaa Vierimaa.

Vierimaan mukaan kuolleisuusluvut ovat vaihdelleet viime vuosina 400:n ja 430:n välillä, eikä suurta muutosta liikennekuolemien osalta ole tapahtunut.

Nuorten liikenneturmat kasvussa

Liikennekuolemien määrä kasvoi erityisesti nuorissa ikäryhmissä. Suhteellisesti suurinta kasvu oli ikäryhmässä 21-24-vuotiaat, minkä ikäisiä kuoli 38 eli kaksinkertaisesti aiempaan verrattuna. Kasvua oli myös hieman nuorempien ja 21-24-vuotiaita vanhempien nuorten ikäryhmissä. 18-20-vuotiaita menehtyneistä oli 45 ja 25-34-vuotiaita 59.

Alueellisesti eniten liikennekuolemia sattui Uudellamaalla, missä menehtyi 52 ihmistä. Seuraavaksi eniten kuolemia sattui Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Päijät-Hämeessä. Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä kehitys oli vuoteen 2000 verrattuna erityisen synkkä. Pirkanmaalla kuoli 24 ja Päijät-Hämeessä 22 ihmistä enemmän kuin vuonna 2000.

Henkilöautoturmia eniten

Vähiten liikenne vaati uhreja Kainuussa, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla, missä jokaisessa alle 10 ihmistä menehtyi. Selvästi edellisvuotta vähemmän kuolleita kirjattiin taas Pohjois-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Kaupungeittain tarkasteltuna vähiten kuolonkolareita sattui Espoossa, missä vain yksi ihminen menehtyi. Oulussa kuoli kaksi tiellä liikkunutta, mutta Turussa jopa 15 ja Helsingissäkin 12.

Valtaosa liikenneonnettomuuksissa kuolleista oli aiempien vuosien tapaan liikkeellä henkilöautolla. Henkilöautolla liikkuvia menehtyi 260, kun esimerkiksi moottoripyöräilijöitä kuoli 16. Jalankulkijat olivat synkän tilaston kakkossijalla, sillä heitä menehtyi 62. Polkupyörällä oli liikkeellä 51 onnettomuuden uhria ja mopolla 7.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.