Mainos

Liikenne- ja viestintäministeriö selvittää Soneran umts-kauppoja

Liikenne- ja viestintäministeriö on käynnistänyt selvityksen Soneran Saksan umts-kaupoista. Myös oikeuskanslerinvirasto aikoo tehdä asiasta oman tutkimuksensa. Sonera ilmoittaa olevansa valmis selvityksiin.

Liikenne- ja viestintäministeriö on käynnistänyt selvityksen Soneran umts-luvista.

Liikenne- ja viestintäministeriö tekee selvityksen Soneran 3G-huutokauppaprosessista.

Liikenne- ja viestintäministeriössä on tehty eilisestä alkaen selvitystä siitä, miten päätöksenteko Soneran Saksan 3G-huutokauppaan osallistumisesta tapahtui ja kuinka tapahtumien kulusta informoitiin.

Selvitys on tarkoitus saada valmiiksi tämän viikon aikana. Selvityksestä tiedotetaan sen valmistuttua.

Oikeuskanslerinvirastolta oma selvitys

Myös oikeuskanslerinvirasto on aikeissa tehdä Soneran umts-kaupoista oman selvityksensä. Oikeuskansleri Paavo Nikula keskusteli tänään aamupäivällä pääministeri Paavo Lipposen kanssa Soneran umts-kaupoista.

Pääministeri Lipponen piti välttämättömänä, että selvitys suoritetaan perusteellisesti ja mahdollisimman pian. Nikula ilmoitti että selvitys käynnistetään ensi tilassa.

Oikeuskanslerinviraston selvityksessä on Nikulan mukaan tarkoitus hankkia tiedot siitä, ovatko valtioneuvoston jäsenet ottaneet kantaa Soneran umts-hankintoihin tai tukeneet niitä.

Sonera valmis selvitykseen

Sonera on valmis antamaan kaikki tarvittavat selvitykset yhtiön umts-lupiin liittyvästä päätöksenteosta, jos sellaisia vaaditaan, kertoi viestintäjohtaja Jari Jaakkola tänään.

-Asiat on hyvin dokumentoitu, hän vakuutti.

Jaakkola huomautti myös, että umts-lupien hankinnasta päätettiin Sonerassa täysin normaalin käytännön mukaisesti.

-Lain ja säädösten mukaisesti tämäntyyppinen investointipäätös on yhtiön hallituksen päätös, eli se ei vaadi esimerkiksi yhtiökokousta, jossa omistajat olisivat läsnä. Vuonna 2000 istunut Soneran hallitus on asian päättänyt ja toki kantaa siitä myös vastuun. Ja toimitusjohtaja tietysti esittelee asiat hallitukselle, Jaakkola sanoi.

Toistaiseksi mikään taho ei ole Jaakkolan mukaan pyytänyt Soneralta umts-aineistoa.

Sonera-kohu alkoi nettikirjasta

Sonera-kirja julkaistiin nimettömänä Internetissä viime kuun loppupuolella. Kirjassa väitetään muun muassa, että Sonerassa ei tehty lainkaan riskianalyysiä ennen Saksan umts-luvan ostamista, minkä väitteen Soneran johto on jyrkästi kiistänyt.

Lisäksi kirjassa väitetään Suomen hallituksen sisäpiirin antaneen suostumuksensa umts-investoinneille. Epäonnistuneen investointipäätöksen teko ei sinänsä ole mikään rikos, mutta kirja sisältää myös varsin rankkoja väitteitä muista Soneran sisällä tapahtuneista väärinkäytöksistä. Erityisen rankasti kirjassa ryöpytetään entistä toimitusjohtajaa Kaj-Erik Relanderia.

Soneran hallituksen tilintarkastusvaliokunta totesi heinäkuussa, ettei nettikirja sellaisenaan anna aihetta toimenpiteisiin, koska Soneran omat prosessit ovat normaalin sisäisen ja ulkoisen tarkastuksen piirissä, eikä tarkastuksessa ole ilmennyt mitään näyttöä kirjassa esitetyistä väitteistä. Erillistä selvitystä asiasta ei siis yhtiön sisällä ole tehty.

Tilintarkastusvaliokunta koostuu Soneran hallituksen jäsenistä, ja kokouksessa ovat läsnä myös yhtiön tilintarkastajat.

Liikenne- ja viestintäministeriö puolestaan laati viime lokakuussa Soneran osakeannin alla eduskunnalle selvityksen, jota varten Sonera antoi tietoja myös umts-lisenssin hakuun liittyneestä päätöksenteosta, mm. kokouksista ja pöytäkirjoista.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 30.07.2002).

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja