Liikasen vastuualueella Suomen virallisia kehitystavoitteita

Oulussa tänään päättynyttä EU:n työ- ja sosiaaliministerien kokousta johtaneet suomalaisministerit, työministeri Sinikka Mönkäre, sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho ja peruspalveluministeri Eva Biaudet innostuivat EU-komissaari Erkki Liikasen uuden salkun sisällöstä.

Suomalaisministerit upottivat puheenjohtajamaan yhteenvetoonkin toteamuksen, jonka mukaan Suomen EU:lle ensi vuodeksi esittämät painotukset työllisyyden parantamisessa ovat "sattumoisin" samat kuin Liikasen tehtävät uudessa komissiossa. Suomi esitti, että EU:n olisi ensi vuoden työllisyyssuuntaviivoissaan panostettava talouden kasvun ja työllisyyden parantamiseksi entistä voimakkaammin yrittäjyyteen, innovaatiotoimintaan ja tietoyhteiskuntaan. Muut mukana olleet yhdeksän ministeriä seitsemästä maasta ja muiden maiden virkamiesedustajat tukivat ajatusta.

Liikanen sai teollisuus- ja tietoyhteiskuntakomissaarin salkkunsa vahvennukseksi myös pienyrityskysymykset ja innovaatioasiat. Muiden maiden edustajien kerrottiin hieman ihmetelleen salkun vahvuutta, kun tieto Brysselistä iltapäivällä kiiri Ouluun.

Suosituksilla suunnitelmia toteuttamaan

Tehtävänsä jättävän komission työ- ja sosiaalikomissaari irlantilainen Padraig Flynn kertoi kokouksessa, että komissio antaa 8. syyskuuta ehdotuksensa suosituksiksi niille jäsenmaille, jotka eivät ole riittävän voimakkaasti toteuttaneet tämän vuoden työllisyyssuuntaviivoja. Komissio arvioi onnistumista jäsenmaiden sille toimittamien työllisyysohjelmien perusteella.

Flynn ei vielä paljastanut, mitkä maat saavat moitteita. Kyseessä on uusi menettely, joka tuli käyttöön Amsterdamin sopimuksen voimaantulon myötä. Suositusten eli moitteiden antamisesta jollekin jäsenmaalle päättää työministeri Mönkäreen johtama ministerineuvosto loka-marraskuussa määräenemmistöllä.

Suomen puheenjohtajuuskaudella on tarkoitus käynnistää Kölnin huippukokouksessa kesäkuussa sovittu nk. talouspoliittinen vuoropuhelu EU-maiden ministerien, Eurooppa-tason työmarkkinajärjestöjen, Euroopan keskuspankin ja EU:n komission kesken.

Työ- ja sosiaaliministerit haluavat, että he voivat osallistua vuoropuheluun tasavertaisina valtiovarainministerien kanssa. Ministereille puhunut EU:n työllisyys- ja työmarkkinakomitean puheenjohtaja irlantilainen Seamus O'Morain tosin varoitteli, että työ- ja sosiaaliministerit voivat joutua tyytymään roolinsa kohottamiseen ilman täyttä tasavertaisuutta. Vuoropuhelu on tarkoitus käynnistää 8. marraskuuta pidettävällä kokouksella.

Ikäsyrjinnästä ei yksimielisyyttä

Suomalaisministerit olivat tyytyväisiä Oulun kokouksen loppupäätelmään myös sosiaalipoliittisen keskustelun syventämisestä mahdollisesti vielä Suomen puheenjohtajuuskaudella. Komissio tuo oman osansa keskusteluun ensi viikolla antamalla tiedonannon EU-tason sosiaalistrategian luomisesta.

Oulun kokouksen pääaiheesta eli ikääntyneiden työntekijöiden aseman parantamisesta ministerit eivät löytäneet yhteistä mallia, koska erot maittain ovat niin suuria. Yhtä mieltä oltiin kuitenkin siitä, että asiaan on kiinnitettävä huomiota. Komissaari Flynn kertoi, että ikäsyrjinnästä suunnitellaan uutta artiklaa, joka toisi kansalaisille mahdollisuuden valittaa EY:n tuomioistuimeen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat