Mainos

Liikasella vahva luottamus pankkeihin

Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen sanoo olevansa vakuuttunut kotimaisen pankkisektorin kyvyistä selvitä vaikeiden vuosien läpi, toisin kuin 90-luvun laman aikaan kävi. Pankkijärjestelmä on nyt testattu tarkoin yhdessä Finanssivalvonnan kanssa, hän vakuuttaa MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussa.

- Totta kai tulos heikkenee, mutta puskurit riittävät. Silloin kun on mennyt paremmin, on tehty varauksia. Meidän pankkimme ovat myös hyvin vahvasti pääomitettuja. Jos tulee tappioita, vahva pääomitus kantaa sen, Liikanen sanoo.

Sama luottamus pankkisektoriin näyttää olevan myös muilla Pohjoismailla.

Liikasen mukaan myös EKP:n voimakas koronlasku on mennyt hyvin läpi Suomen markkinoilla: korot ovat menneet alle kolmannekseen viime syksystä, mikä on Liikasen mukaan poikkeuksellisen voimakas muutos.

Verojen nosto välttämätöntä

Liikanen uskoo, että lisätoimet Suomen talouden tasapainottamiseksi ovat välttämättömiä. Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö kritisoi hallitusta eilen MTV:n uutisissa siitä, että hallituksen budjettiesitys ei ole realistinen.

- Riski on se, että tässä on tulossa noin viiden prosentin aukko tulojen ja menojen välillä pitkällä aikavälillä. Aukko repeää nyt aikaisin. Hallitus ja eduskunta joutuvat tilanteeseen, jossa tämän välttämättömän elvytyksen jälkeen tämä tasapaino pitää saavuttaa.

Julkisen talouden tasapaino saavutetaan Liikasen mukaan molempien käytettävissä olevien keinojen yhdistelmällä: nostamalla veroja sekä supistamalla menoja.

Valoa tunnelin päässä?

Kovan pudotuksen jälkeen on jo olemassa neljänlaisia merkkejä siitä, että taloustilanne on vakiintumassa. Vientiluvut eivät enää laske, maailman kaupan lasku on pysähtynyt. Toiseksi kaupoilla alkaa nyt olla syksyltä jääneet varastot myyty, jolloin kaupan on ryhdyttävä ostamaan. Se lisää kysyntää teollisuudessa.

Kolmas seikka on Liikasen mukaan nousua näyttävä ostopäällikköindeksi, joka kuvaa teollisuuden hankinnoista vastaavien näkemystä taloustilanteesta.

- Tässä on siis kova ja pehmeää dataa, jotka kertovat, että ehkä tilanne on nyt tasoittumassa.

Neljäntenä Liikanen mainitsee vielä rahamarkkinoiden viimeaikaisen rauhoittumisen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.