Mainos

Liikanen: Veronkorotuspaineet huomattavia

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen arvioi, että veronkorotuspaineet ovat tulevina vuosina merkittäviä, jotta Suomen julkinen talous saataisiin tasapainoon.

- Työttömyys kasvaa ja se vaikuttaa julkiseen talouteen. Kun kansantuotteesta on pudonnut ainakin viisi prosenttia pois, se tarkoittaa, verotulot ovat tulleet jyrkästi alas ja työttömyyden myötä työttömyysturva, sosiaalimenot, elvytysmenot lisääntyvät. Tämä alijäämä, joka nyt syntyy, sen leikkaaminen vie pitkään. Eri laskelmien mukaan kokonaisvaikutus voi olla veroasteessa mitattuna noin viitisen prosentin luokkaa. Eli täytyy joko veroja nostaa tai menoja supistaa, Liikanen arvioi MTV:n Huomenta Suomessa.

Liikasen mukaan verotuksen noston ajankohtaa on pohdittava tarkasti, mutta velkaantumista ei voi jatkaa loputtomiin.

Liikanen suitsii kuntien velanottoa

Pääjohtaja Erkki Liikanen kehottaa kuntia varomaan holtitonta velanottoa.

Liikasen mukaan kuntien olisi syytä keskittyä palveluiden tuottamiseen ja tehostaa edelleen toimintaansa.

- Kuntaongelma on suuri. Kyllä kuntien pitäisi pystyä nyt kyetä huolellisesti keskittymään niihin palveluihin, jotka tuovat eniten palveluja ja turvaa kansalaisille ja tehdä ne mahdollisimman tehokkaasti. Kun resurssit supistuvat, kunnat eivät voi pitkän päälle velkaa lisäämällä tulla toimeen.

Liikasen mukaan edessä on vaikeita valintoja.

- En kadehdi nyt yhtään kuntien luottamushenkilöitä, Liikanen tokaisi.

Suomen talous elpyy muuta Eurooppaa hitaammin

Ennusteet Suomen talouden elpymisestä ovat olleet viime aikoina ristiriitaisia. Liikasen mukaan Suomen talous elpyy Euroopan taloutta hitaammin.

- Jos Euroopan kuva on se, että pohja olisi saavutettu ja vuoden sisällä alkaa olla positiivista kehitystä näköpiirissä, niin Suomen kuva on se, että tämä kehitys tulee myöhemmin. Syy on se, että kasvoimme voimakkaasti 2000-luvulla koneita, laitteita ja investointitavaroita viemällä. Rahoituskriisi levisi maailmankaupasta investointeihin, jolloin tämä puoli viennistä pysähtyi. Investoinnit nousevat vasta suhdanteen loppuvaiheessa.

Liikasen mukaan Suomen taloudessa on nähty vuoden toisella neljänneksellä merkkejä pohjan saavuttamisesta. Suomen Pankilta tulee ennuste Suomen taloudesta tämän kuun lopussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.