Mainos

Liikanen Suomen Pankin pääjohtajaksi

Liikasen nimitys sujui täysin ennakko-odotusten mukaisesti.

EU:n komission suomalaisjäsen Erkki Liikanen siirtyy Suomen Pankin johtoon. Tasavallan presidentti nimitti hänet perjantaina johtokunnan puheenjohtajaksi eli pääjohtajaksi seitsemän vuoden toimikaudeksi.

Liikanen ottaa uuden tehtävänsä vastaan 12. heinäkuuta. Nimitys sujui täysin ennakko-odotusten mukaisesti. Presidentti Tarja Halonen toimi nimityksessä eduskunnan pankkivaltuuston ja valtioneuvoston esitysten mukaisesti. Edellisellä kerralla Suomen Pankin johtajakuvioissa koettu nimitysdramatiikka ei siten toistunut. Suomen Pankin tehtävät ja merkitys ovat vähentyneet sen jälkeen, kun Suomi liittyi rahaliitto Emuun.

Suomen Pankki toimii osana Euroopan keskuspankkijärjestelmää. Suomen Pankin pääjohtajan tärkein työtehtävä on toimiminen Euroopan keskuspankin neuvoston jäsenenä. Neuvosto mm. päättää euroalueen korkotasosta.

Liikasella, 53, on pitkä kokemus niin poliitikkona kuin virkamiehenäkin. Koulutukseltaan hän on valtiotieteen kandidaatti samaan tapaan kuin hänen edeltäjänsäkin Matti Vanhala. Eduskuntaan Liikanen tuli sosiaalidemokraattien listoilta vuonna 1972 vasta 21-vuotiaana.

SDP:n puoluesihteerinä hän oli vuosina 1981-87. Kotimaisen politiikan huipulla hän oli valtiovarainministerinä Harri Holkerin hallituksessa vuosina 1987-90. Liikanen siirtyi vuonna 1990 kesken hallituskauden Suomen EY:n-suurlähettilääksi Brysseliin.

Kun Suomesta tuli EU:n jäsen, Liikanen valittiin suomalaiskomissaariksi komissioon. Jacques Santerin johtamassa komissiossa hän hoiti budjettiasioita. Seuraavassa, Romano Prodin johtamassa komissiossa hänellä on ollut vastuu yritystoimintaan ja tietoyhteiskuntaan liittyvistä asioista.

(MTV3)

(Talousuutiset 23.04.2004)

(Markus Tiittula, Seitsemän uutiset 23.04.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.