Mainos

Liikanen: Kasvu on työn tuottavuuden varassa väestön ikääntyessä

Suomen pankin pääjohtajan Erkki Liikasen mukaan työikäisen väestön määrä alkaa supistua jo kolmen vuoden päästä. Suomessa muutos on rankempi kuin muissa EU-maissa.

Työikäisen väestön väheneminen on Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen mukaan tulevan hallituksen suurin haaste. Nopeimman talouskasvun aika on Liikasen arvion mukaan takana, ja tulevaisuudessa kasvu on lähinnä työn tuottavuuden paranemisen varassa.

- Ikääntymisestä on puhuttu vuosikaudet, nyt se sitten tapahtuu, Liikanen summasi pankin vuosia 2007-2009 koskevan talousennusteen julkistamistilaisuudessa.

Pankin arvion mukaan työikäisen väestön määrän väheneminen alkaa vuonna 2010, ja työväkeä vähenee noin 200 000 hengellä vuoteen 2020 mennessä. Muutos Suomessa on rajumpi kuin muissa Euroopan unionin jäsenmaissa.

Ikääntymiseen on Suomessa varauduttu muun muassa eläkejärjestelmän uudistuksilla, ja julkinen talouskin on pysynyt ylijäämäisenä. Väen vanheneminen aiheuttaa silti paineita julkiselle taloudelle, kun se pienentää verokertymiä ja kasvattaa eläke- ja terveydenhoitomenoja. Lisäksi työvoiman saatavuusongelmat heikentävät kasvunäkymiä.

- Työvoimapula tulee olemaan tuntuva, Liikanen ennakoi.

Malttia menoihin ja palkkoihin

Julkisissa menoissa olisikin Liikasen mukaan nykytilanteessa syytä pitää jäitä hatussa - ylijäämäisessä taloudessa ja talouskasvun nosteessa kun voi olla houkuttelevaa kasvattaa menoja. Valtion menokehysjärjestelmästä tulisi Liikasen mukaan pitää kiinni, ja työn tuottavuutta kannattaisi parantaa myös julkisissa palveluissa.

Liikanen peräsi malttia myös palkkoihin. Hän muistutti, että palkkojen nousu on rahaliiton aikana ollut Suomessa nopeampaa kuin euroalueella keskimäärin, vaikka toisaalta tuottavuus on kasvanut melko nopeasti ja siten pitänyt yllä kilpailukykyä. Palkkaratkaisuissa apua toisi Liikasen mukaan se, että sopimuksiin jäisi tilaa tuottavuuseroihin perustuville yrityskohtaisille ratkaisuille.

Uuden hallituksen politiikan vaikutuksiin tai mahdollisiin veronkevennyksiin Liikanen ei halunnut tarkemmin ottaa kantaa.

- Meille on tärkeää, että julkinen talous säilyy kestävällä pohjalla, Liikanen sanoi.

Mikäli tästä pidetään kiinni, voidaan Liikasen mukaan veronkevennyksilläkin hakea vahvistusta talouskehitykselle.

Talouskasvu hidastuu

Suomen talous kasvoi viime vuonna poikkeuksellisen paljon, ja työllisyyskin koheni. Nyt näköpiirissä on hidastumista. Ensi vuonna pankki ennustaa bruttokansantuotteen kasvavan 3 prosenttia ja vuosina 2008-2009 vähän hitaammin.

Talouskasvu hidastuu maailmantalouden kasvun hidastumisen myötä, mutta myös kotitalouksien kysyntä ja esimerkiksi asuntoinvestoinnit kasvavat pankin arvion mukaan hitaammin kuin viime vuosina.

- Asuntomarkkinoilla näyttää tapahtuvan rauhoittumista. Vauhti on ollut kova, Liikanen sanoi.

Korkojen noston seuraukset alkavat näkyä, ja tasaantumista on odotettavissa niin asuntojen hintojen nousuun kuin volyymeihinkin.

Rahapolitiikka pysyttelee Liikasen mukaan yhä kasvua tukevalla puolella, ja ohjauskorot ovat maltillisia. Inflaatiopaineet ovat lähivuosina kohtuulliset, mutta riski on kuitenkin olemassa. Epävarmuutta luo esimerkiksi raakaöljyn hinnan vaihtelu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.