Mainos

Liikanen: EU-maiden maksuja ei voi lisätä

Mikkelissä tänään puhunut komissaari Erkki Liikanen sanoo, että ainakin 11 EU:n jäsenmaata on sitä mieltä, ettei jäsenmaitten maksuja EU:lle voida missään tapauksessa lisätä nykyisestä. Tämän takia EU:n tulojen katto on säilytettävä nykyisellä tasolla, mikä tarkoittaa 1,27 prosenttia kansantuotteesta.

-Jotta varoja voitaisiin siirtää EU:n laajenemiseen, täytyy nykyisen 15 jäsenmaan osuuden EU:n menoista laskea. Ehdotuksemme perustuu sille, että näiden 15:n osuus laskee ja vapautuva osuus on se, joka jää uusille jäsenmaille, sanoo Liikanen. Ennusteet talouden kasvusta on tehty hänen mukaansa noin 2,5 prosentin perusteella.

-Tämä yhtälö toimii vielä, vaikka se jäisi kahteen prosenttiin, Liikanen sanoo. EU:n laajetessa 500 miljoonan kansalaisen yhteisöksi, voidaan laajentumisen haasteissa Liikasen mielestä nähdä kolme suurta kysymystä. Ensimmäinen on, että jäsenyyttä hakeneiden maiden on kyettävä täyttämään EU:n vaatimukset, eli niissä täytyy olla vakiintunut demokratia ja toimivat ihmisoikeusjärjestelmät. Toinen suuri haaste on toimiva oikeusjärjestelmä. Kolmas suuri ongelma on kansalaisyhteiskunnan perustan puuttuminen.

-Toimiva yhteiskunta edellyttää toimivaa kansalaisyhteiskuntaa. Näissä kolmessa haasteessa hakijamailla on valtava työ edessä ja sitä työtä EU pyrkii tukemaan, Liikanen sanoo. Tukea annetaan Phare-ohjelmalla, johon käytetään noin miljardi ecua vuodessa. Se on jaettu niin, että kolmannes suunnataan yhteiskunnan rakentamiseen näissä maissa. On myös käynnistetty kummiohjelma, jossa pyritään siirtämään EU:n keskeisten alueiden virkamiehiä näihin maihin koulutustyöhön 2-3 vuoden sopimuksilla.

Tarkoituksena on myös rakentaa sellainen taloudellinen ohjelma, jossa Länsi-Eurooppa auttaa Keski- ja Itä-Euroopan maita saavuttamaan sen taloudellisen perustason, jota EU-jäsenyys edellyttää.
-Suuret ongelmat liittyvät ennen kaikkea ympäristöön ja liikenteeseen. EU:n ympäristönormien saavuttaminen Keski- ja Itä-Euroopan maissa vaatii miljardeja ja taas miljardeja. Jäsenyyteen valmentavan strategian tehtävä onkin tukea erilaisia investointeja, jotka parantavat näiden maiden ympäristön ja liikenteen tilaa. Tämän vuoksi Agenda 2000:n suuri tehtävä on vapauttaa varoja Keski- ja Itä-Euroopan uudelleen rakentamiseen, sanoo Liikanen.

Suuren haasteen tuo Liikasen mukaan myös se, etteivät EU:n politiikat ole sellaisia, joihin nämä maat voisivat luontevasti nykyisellään liittyä. Jos Keski- ja Itä-Euroopan maat liittyvät suoraan EU:n maatalouspolitiikan osaksi, merkitsee se radikaalia maataloustulon nousua näissä maissa.
-Tarvitaan maatalousreformi, jossa pyritään supistamaan hintatasojen eroja. Se tarkoittaa, että EU:n täytyy siirtyä kohti maailmanmarkkinoiden hintatasoa.

Liikasen mukaan maatalousmenojen katon on säilyttävä EU:ssa nykyisellään ja menot on pyrittävä pitämään sen alapuolella. -Vuoden 2000 jälkeen kasvua aiheutuisi siitä, että maatalousreformi merkitsee hintojen alentamista ja sitä kautta viljelijöille tulonmenetyksiä, jotka korvataan osittain EU:n budjetin kautta. Agenda 2000:n esitys perustuu keskeisiltä osilta kolmeen osaan: viljan ja naudanlihan osalta maailmanmarkkinahintatasoon ja maidon osalta hintataso laskisi 15 prosenttia. -EU:n maatalousreformi maksaa noin neljä miljardia euroa, kuluttajahyödyt ovat tietysti vielä tätäkin suuremmat, Liikanen muistuttaa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.