Mainos

Liikanen: EU-komissio tarvitsee kokeneita jäseniä

Uudenkin EU-komission jäseneksi ehdolla oleva komissaari
pitää tärkeänä, että komissiossa jatkaa kokeneita jäseniä.

Liikanen selvitti tänään Helsingissä pitämässään tiedotustilaisuudessa vastauksiaan EU-parlamentin komissaariehdokkaille tekemiin kysymyksiin. Liikaselta ei suoraan kysytty, miksi hän on ehdolla uuteen komissioon, vaikka oli jäsen eronneessa Jacques Santerin komissiossa. Liikanen oli kuitenkin varustautunut vastaamaan kysymykseen, jos parlamentin suullisessa tentissä elokuun lopussa sellainen tulee eteen.

-Kaikissa instituutioissa on hyvä, jos muisti säilyy myös siitä, mitä on tehty. Se muutos, että komissiossa vaihtuu 16 jäsentä 20:stä on erittäin suuri ja uskon, että komission työlle on etua siitä, että siinä on joukko aikaisemmin mukana olleita, Liikanen sanoi. Liikanen viittasi omaan kokemukseensa vuoden 1995 alusta, jolloin hänen mukaansa oli erittäin tärkeää, että mukana oli edellisen komission jäseniä. Heiltä saattoi kysyä, miten joidenkin asioiden suhteen meneteltiin aikaisemmin.

Liikanen, Erkki, EU-komissaari


-Toinen asia on, että monilla niistä uudistusprosesseista, joita olen ollut laittamassa käyntiin, on nyt yhteiskunnallinen tilaus. On monia ratkaisuja, joita olen mielelläni ajamassa päätökseen, Liikanen sanoi. Liikanen sanoi aina olevansa valmis vastaamaan siitä, mitä hän on omana komissaariaikanaan tehnyt. Hän ei kuitenkaan katso voivansa vastata kaikista niistä käytännöistä, joita vuodesta 1957 lähtien on luotu.

Vastaukset laadittu Anttolan mökillä

Liikanen kertoi laatineensa vastauksia parlamentin kysymyksiin mökillään Anttolassa. Uuden tietoyhteiskuntakomissaarin harmina olivat vain huonot tietoliikenneyhteydet. Liikanen sai vastauksiinsa apua komission pääosastoilta, jotka toimittivat muistioita kysymysten aiheista ja mm. kansliapäälliköltään Olli Rehniltä. Liikanen aikoo pitää Rehnin kansliapäällikkönään, jos saa jatkaa uudessa komissiossa. Liikanen korosti, että muuten hänen esikuntansa on jo ollut kansainvälinen, kuten uudelta komissiolta nyt vaaditaan.

Puhtaasti Liikasen omia näkemyksiä vastauksissa löytyy komissiota keväällä kohdanneen kriisin osalta. Hänen mielestään kriisin seurauksena mm. komission puheenjohtajan asemaa on vahvistettava ja komission jäsenillä on oltava aikaisempaa suorempi vastuu yksiköistään. Liikanen korosti myös yhteistyötä EU:n parlamentin kanssa. Hänen EU:n menestystarinat ovat aina perustuneet parlamentin, komission ja jäsenvaltioiden hallitusten edustajista koostuvan neuvoston yhteistyöhön.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.