Mainos

Liikanen ehdolle komissioon

EU-komissaari Erkki Liikanen on Suomen ehdokas myös Romano Prodin uuteen komissioon. Presidentti Martti Ahtisaari on vahvistanut presidentin esittelyssä hallituksen esityksen.

Komission tuleva puheenjohtaja Romano Prodi ei ole vielä paljastanut, miten salkut jaetaan uudessa komissiossa. Liikanenkaan ei halunnut esittää toivomuksia salkustaan.
-Professori Prodilla on monimutkainen palapeli koottavana, enkä minä halua omilla toivomuksillani asettaa hänelle mitään rajoituksia, Liikanen sanoi.

Hän esitti silti toivomuksen, että uudella kaudella voisi olla hyvä saada uusi komissaari vastaamaan budjetista ja hallinnosta.
-Pidän hyvänä sitä, että komission toinen varapuheenjohtaja johtaa uudistuksia. Se antaa uudistuksille selvän johdon. Olisi varmaankin myös hyvä, jos budjetti ja varanhoidon valvonta kuuluisivat jatkossa samaan salkkuun, Liikanen sanoi.

Vanhassa komissiossa Liikanen on vastannut budjetista, ruotsalainen Anita Gradin varanhoidon valvonnasta ja petostentorjunnasta.
-Varmaan olisi hyvä jos näissä tehtävissä olisi uusia kasvoja. Hyvin mielelläni olisin tukemassa Prodin uudistuksia jostain muusta salkusta käsin, Liikanen sanoi.

Uudistuksia jatkamaan ja kirjoja lukemaan

Liikanen on viime kaudella joutunut varsinkin henkilöstöpolitiikan alalla riepoteltavaksi. Komission virkamiehet ovat mm. lakkoilleet vastalauseena häntä vastaan.
Liikanen sanoi, ettei hän ole kampanjoinut oman nimityksensä puolesta - kun suostumusta kysyttiin, hän antoi sen. Päätös jatkosta ei ollut vastenmielinen.

-Uudistustyö on kesken. Olen iloinen, jos saan olla saattamassa sitä loppuun, ja olen siihen valmis, Liikanen sanoi. -Olen ollut aika kauan Brysselissä, ja täytyy myöntää että vähän herkällä mielellä katsoin EU-puheenjohtajakauden alkua. Kun lähdin Brysseliin 1990, Suomi oli todella kaukana, eikä näkynyt edes sääkartoilla, Liikanen sanoi, ja vertasi nykytilannetta, kun Suomea esitellään sivukaupalla EU-maiden lehdissä.

Komission ulkopuolella Liikasella on tänä syksynä tehtävänä valita Finlandia-palkinnon saaja. Hän myönsi olevansa hieman huolissaan ajan riittävyydestä.
-Jos minulle tulee jokin hyvin vaativa ja tekninen salkku voi ajan kanssa olla vaikeaa, hän tunnusti.

Santerilta täysi tuki

Liikasen nimitystä vastaan on odotettavissa vastalauseita. Brittiläiset konservatiivit heräsivät jo tiistaina esittämään vastalauseensa Liikasen nimittämistä vastaan. Brittikonservatiivien mielestä koko Jacques Santerin komissio pitäisi vaihtaa. Liikanen sai kuitenkin täyden tuen Santerilta, joka vieraili myös Suomessa tänään.

-Olen erittäin iloinen, että Suomen hallitus nimittää Erkki Liikasen uudelleen. Olen työskennellyt hänen kanssaan viiden vuoden ajan, arvostan hänen lahjakkuuttaan ja pidän häntä erittäin pätevänä komissaarina, Santer kehui virkaveljeään.

Santerin mielestä ei ole mitään syytä vaatia, että kaikki komissaarit pitäisi vaihtaa uusiin. Liikanen on aloittanut uudistukset, joiden vieminen läpi kestää vuosia. Hän painotti, että Liikasta ei ole millään tavalla sotkettu väärinkäytöksiin, eikä häntä arvosteltu viisaiden ryhmän raportissa.

Liikanen itse ei halunnut vielä arvioida miten käsittely EU-parlamentissa menee - hän muistutti, että myös Prodin nimitystä vastusti satakunta parlamentaarikkoa.
-Suureen taloon mahtuu kaikenlaista mielipidettä, Liikanen sanoi. Kuultuaan uuden komission jäsenet parlamentti äänestää Prodin komission luottamuksesta todennäköisesti syyskuun puolivälissä. Parlamentti voi ainoastaan hyväksyä tai hylätä koko komission, ei yksittäisiä komissaareja.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.