Mainos

Liikalihavuus altistaa nuoria masennukselle

Liikalihavien nuorten masennuksen riski selittyy psykologisilla seikoilla. Aikuisiällä keskivartalolihavuus altistaa masennukselle.

Lihavalla nuorella on normaalipainoista ikätoveriaan suurempi riski kärsiä masennuksesta aikuisiässä, kertoo Lääketieteen lisensiaatti ja psykiatri Anne Hervan tänään Oulussa tarkastettava väitöskirja. Herva arvelee, että tutkimustulos selittyy psykologisilla seikoilla.

- Nuoruus on herkkä kehitysvaihe, jolloin ulkonäkökysymykset ovat tärkeitä. Lihavuus voi vaikuttaa mielialaan, ja lisäksi lihavuuden takia voidaan kiusata.

Hervan mukaan yleistyvään nnuorten lihomiseen pitäisi puuttua.

- Lihavuuden ehkäiseminen jo nuoruusiässä voisi vähentää masennuksen oireita myöhemmin. Lisäksi lihavuus on muutenkin terveysriski, Herva perustelee.

Keskivartalon kilot riskinä

Myös aikuisiässä masennusoireita esiintyy useammin lihavilla kuin normaalipainoisilla. Erityisesti miehillä keskivartalolihavuus on yhteydessä masennukseen. Naisilla ei tässä tutkimuksessa esiintynyt vastaavaa ilmiötä. Herva pitää tulosta mielenkiintoisena, sillä masennus on kaiken kaikkiaan yleisempää naisilla kuin miehillä.

Naisten kohdalla masennuksen riski kasvaa siinä tapauksessa, että hän on lihava sekä nuorena että aikuisena. Miehillä tätä yhteyttä ei puolestaan havaittu.

Herva pitää mahdollisena, että keskivartalolihavuuden ja masennuksen yhteys selittyisi biokemiallisella tekijällä.

- Keskivartalolihavuudesta kärsivän ihmisen kortisolipitoisuus on usein kohonnut, ja se on myös masennuksen yhteydessä monesti koholla, hän taustoittaa.

Aikuinen ihminen luokitellaan lihavaksi, jos hänen painoindeksinsä on yli 30. Ylipainoisilla aikuisilla painoindeksi on 25-29.

Tutkimuksessa on tarkasteltu Oulun ja Lapin läänissä vuonna 1966 syntynyttä ikäluokkaa. Tutkimus on tehty henkilöille, kun he ovat olleet 14- ja 31-vuotiaita. Nuoruusiän tutkimukseen osallistui hieman yli 11 000 henkilöä. Heistä lähes 9 000 oli mukana tutkimuksessa myös 31-vuotiaana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.