Mainos

Liika kolajuoma voi halvaannuttaa lihakset

Liiallisella kolajuomien käytöllä saattaa olla vakaviakin seurauksia. Lääkärit varoittavat, että liiallinen käyttö voi johtaa pienestä heikkoudesta jopa lihasten halvaantumiseen.

Kansainvälisen lääkärijulkaisu International Journal of Clinical Practisen mukaan oireet johtuvat siitä, että kolajuoma voi laskea veren kaliumpitoisuuden jopa vaarallisen alhaalle.

Julkaisussa kerrotaan australialaisesta strutsinkasvattajasta, joka tarvitsi ensiapua juotuaan 4-10 litraa kolaa päivässä. Miehen keuhkot halvaantuivat, mutta hän selvisi täysin hoidon avulla. Lääkärit kehottivat häntä vähentämään kolajuomien käyttöä.

Toinen lehden mainitsema esimerkki on raskaana oleva nainen, joka oli kuuden vuoden ajan juonut jopa kolme litraa kolajuomaa päivässä. Raskaana ollessaan hän valitteli väsymystä, ruokahaluttomuutta ja jatkuvaa oksentelua. Sydänfilmin mukaan naisella oli epäsäännöllinen syke, luultavasti veren matalan kaliumpitoisuuden takia. Vähennettyään kolajuomien käyttöä hänen oireensa hävisivät.

Tutkijoiden mielestä nämä tapaukset eivät ole mitenkään epätyypillisiä, vaan moni ihminen on vaarassa saada oireita kolakäytön liiallisuuden takia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.